1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 40% от малките земеделски стопанства в страната са отпаднали в последните години

40% от малките земеделски стопанства в страната са отпаднали в последните години

80% от директните субсидии отиват при 6% от българските фермери

Напоителни системи е доведено до критично състояние. От 2011 година в дружеството не е постъпвал и лев от държавата и то е в тежък финансов колапс. Точно по тази причина инициирахме промени в Закона за водите, който преди няколко дни мина на второ четене в Народното събрание. В момента очакваме подписа на президента и обнародването на закона в Държавен вестник. Имам уверението на финансовия министър, че веднага след това ще бъдат осигурени пари за погасяване на най-неотложните задължения към НАП, банките, за горива и разбира се за заплатите на служителите. Те са нашият най-голям капитал”, каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в ефира на БНР.

Министър Греков разкри, че са били търсени и други възможности за стабилизиране на дружеството, като увеличаване на капитала му, но идеята е отпаднала предвид факта, че подобен ход е можел да се разчете като нерегламентирана държавна помощ.

В отговор на журналистически въпрос за новата схема за преразпределителни плащания, въведена от МЗХ, министър Греков бе категоричен, че това е единственият път за спасяване на българското земеделие. „В последните години са отпаднали 40% от малките стопанства в страната. Промените в законодателството целят подпомагане на точно тези малки стопанства. Представете си, че 80% от директните субсидии, или около 600 милиона лева отиват при 6% от българските земеделци. Това са едва 5540 фермера. От друга страна 54 500 фермери или над 60 % от заявителите получават едва по 1000 лева субсидии”, обясни проф. Греков.

Той отбеляза, че тези 1000 лева са крайно недостатъчни за малките земеделски стопани. „Може ли с 1000 лв. да развиваш конкурентноспособно земеделие? Заради този дисбаланс в селскостопанската политика в последните години решихме да променим схемата за земеделски плащания”, категоричен е министър Греков.

Според него не бива един сектор да доминира, а останалите да бъдат оставяни на произвола и да не получават необходимото им подпомагане.

Професор Димитър Греков каза още, че решението за промяната на схемата за плащания е взето след изключително задълбочен анализ на Министерство на земеделието и храните за целия изминал програмен период (2007-2013 г.). Анализът е показал огромните трудности, които са имали малките стопанства в България, заради което е била и изработена изцяло нова тематична програма за подпомагане на малките земеделски производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.