1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 400 килограма от декар е средният добив на пшеница в Плевенско

400 килограма от декар е средният добив на пшеница в Плевенско

Най-високи са добивите в община Белене - 430 килограма от декар

Жътвата на хлебното зърно в Плевенска област приключи, съобщи Фермер.бг. Вчера окончателните данни за резултатите от тазгодишната жътвена кампания бяха изпратени в Министерството на земеделието и храните.

Общо 865 100 декара с хлебна пшеница засяха в областта земеделските производители през есента на миналата година. 1 590 декара са напълно пропадналите през тази стопанска година площи - главно от високи подпочвени води заради продължителните валежи от пролетта насам.

Реколтираните площи са 863 510 декара. Общото производство от хлебно зърно е 345 079 тона, тоест само Плевен връзва четвърт от зърнения баланс на страната.

Окончателният среден добив за областта на стопанската 2009/1010 година от пшеница е 400 килограма от декар. Според анализите, направени в модерната лаборатория на регионалната служба по зърното в Плевен качеството на житото също е добро.

Най-високи са добивите в община Белене - земеделските производители от тази община поведоха класацията със среден добив 430 килограма от декар. 415 кг/дка е средният добив в община Плевен, в община Гулянци стопаните прибраха 409 кг/дка средно от декар. Най-ниски добиви отчетоха зърнопроизводителите от община Долна Митрополия - средно 379 кг/дка.

Краят на жътвата на хлебното зърно ще активизира стопаните по мероприятията, свързани с дълбоката оран. В някои землища в Плевенско земеделците вече преполовиха дълоката оран. До края на месеца се очаква подготовката на площите за засяване с рапица да приключи. Пак в края на август в Плевенско ще започне и масовото прибиране на маслодайния слънчоглед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.