1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 59 стопани отглеждат източнобалкански свине у нас

59 стопани отглеждат източнобалкански свине у нас

Малко над 3500 е броят на животните в страната

От над 50 хиляди живи животни в средата на 70-те години днес броят на свинете от източнобалканска порода в страната е малко над 3500. Прясното месо е на път да бъде регистрирано по европейските схеми за качество, производни деликатеси от суровината все още не се правят.

59 стопани отглеждат източнобалкански свине у нас, заедно с кръстоските бройката на животните е около 8000, заяви Радостина Донева от Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалкански свине. Те се отглеждат в 12 общини в Източна Стара планина, Странджа и Сакар.

За да се финализира подаването на заявление, трябва да се очертае географският район, от който произхожда продукта. Очаква се нова наредба да регламентира начините за отглеждане на свинете и клането. Към момента разширяването на популацията е трудно и не може да осигури обемите от месо за пазарите у нас и навън. Реакциите обаче са добри.

Характерно за животното е, че се отглежда на открито и пасе свободно в горските масиви на Източния Балкан вече повече от 2500 години.

Автор: Мирела Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.