1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 8000 дка царевица във варненско отиват за силажиране

8000 дка царевица във варненско отиват за силажиране

Сформирани са комисии, които констатират състоянието на реколтата

Около 8000 дка насаждения с царевица във Варненска област ще отидат за фураж на животните, съобщи директорът на областна дирекция "Земеделие" в морската столица Иванка Даскалова. "В отделни землища в общините Провадия и Долни чифлик сушата е нанесла големи поражения и реколтата с пролетниците е повредена", обясни Даскалова.

Земеделските производители вече подават заявления към комисии, които да направят протоколи за негодността на насажденията и царевицата да бъде изпратена за силажиране. "Имаме сформирани комисии, които констатират състоянието на реколтата. После протоколите от тях могат да послужат на производителите, ако решат да кандидатсват за обезщетение пред ресорното министерство", обясни Даскалова.

Протоколите са необходими на фермерите и ако са получили евросубсидии за обработването на площите, а след това се е наложило да ликвидират насажденията. С констатациите на комисиите те могат да докажат, че реколтата е била съсипана от независещи от тях обстоятелства.

Жътвата на пшеница в региона е приключила изцяло. При 100% прибрана реколта от декар средно са изкарани 320-330 кг. Добивът е с около 200 кг по-малко в сравнение с миналата година, коментира Даскалова. Тя уточни, че по-ниската реколта е най-вече заради сушата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.