1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 85% от германците са за данък "месо"

85% от германците са за данък "месо"

По време на Зелената седмица в Берлин Грийнпийс проведе протестна акция

85 процента от жителите на Германия подкрепят идеята за въвеждане на данък "месо", твърдят от местния клон на Грийнпийс. С тези пари държавата би трябвало да подкрепи стопаните, прилагащи мерки за по-хуманно животновъдство.

Според допитване, проведено по поръчка на природозащитната организация, отговорността за етичното отношение спрямо животните не е само на потребителите, стопаните и търговците, но най-вече на политиците. Анкетата показва, че хората във Федералната Република са готови да подкрепят подобрения в сектора, плащайки целенасочена такса или данък, изтъкват екоактивистите. "Крайно време е земеделското министерство под ръководството на Юлия Кльокнер да предприеме мерки за по-хуманно отглеждане, използващо по-малко природни ресурси", настояват те. Парите на данъкоплатците трябва да отиват при фермери, които инвестират в тази насока.

По време на Зелената седмица в Берлин Грийнпийс проведе протестна акция, при която 38 членове опънаха 16-метров плакат над главния вход на панаирното градче. Надписът гласеше: "Край на шоуто, госпожо Кльокнер!".

Идеята на организацията е всеки килограм месо да се оскъпи с 50 евроцента. По този начин ще се съберат достатъчно средства, с които да се подкрепят животновъди, готови да се откажат от индустриалното производство. Заедно с това трябвало да се вдигне и данък добавена стойност за месото и млечните продукти.  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.