1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 90% от пролетниците във Видинско са царевица и слънчоглед

90% от пролетниците във Видинско са царевица и слънчоглед

Малко са площите с овес

Сеитбата във Видинския регион може да започне на 25 март, но може да се отложи и за 1 април – това зависи от температурата на почвата, която на 10 см трябва да е 10 градуса. Това каза Жечко Андрейски, земеделски производител и член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България, цитиран от Агенция "Фокус".  Той посочи, че основни култури за Видинския регион остават царевицата и слънчогледа, които са 90% от пролетниците, които се сеят, малко са площите с овес.

“От тази година интерес представлява и соргото, което започва да се налага като култура - много по-сухоустойчива от царевицата”, обясни земеделският производител. Той посочи, че площите, които ще бъдат засети със сорго във Видинския регион ще бъдат в полупланинските райони, където почвата е по-суха. Немски фирми отсега са заявили интерес към изкупуването на сорго, обясни Андрейнски.

Във Видинско земеделските производители разчитат през пролетната сеитба на семена внос предимно от Франция, в по-малки количества се внасят семена от Румъния и Турция. “От години не използваме семена от България, особено при слънчогледа, семената внос от Франция са много устойчиви на болести”, обясни производителят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.