Африканската чума по свинете достигна Западна Европа

Първите случаи са в Белгия, където бяха открити мъртви диви свине

Африканската чума по свинете достигна Западна Европа. Първите случаи са в Белгия, където бяха открити мъртви диви свине. По данни на белгийската служба за сигурност на храните огнището е в провинция Люксембург.

Властите във Валония, френскоговорещата част на Белгия, предприемат предпазни мерки, за да спрат разпространението на заболяването. В региона има 67 свиневъдни стопанства, за които са въведени строги хигиенни предписания. В рисковата зона ловът е забранен. Ловци с кучета претърсват околностите около първоначалното огнище, за да открият евентуални други мъртви животни.

От Европейската комисия са силно обезпокоени. Експерти от Генералната дирекция по здравеопазване се срещнаха с представители на белгийските власти, предстоят и разговори между еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис и земеделските министри на Фландрия и Валония. 

В Белгия се отглеждат близо 6,5 милиона свине, голяма част от които се изнасят. Ако Африканската чума се прехвърли върху свиневъдните стопанства, това ще се отрази катастрофално на целия сектор. (Topagrar.com)