1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Африканската чума по свинете достигна Западна Европа

Африканската чума по свинете достигна Западна Европа

Първите случаи са в Белгия, където бяха открити мъртви диви свине

Африканската чума по свинете достигна Западна Европа. Първите случаи са в Белгия, където бяха открити мъртви диви свине. По данни на белгийската служба за сигурност на храните огнището е в провинция Люксембург.

Властите във Валония, френскоговорещата част на Белгия, предприемат предпазни мерки, за да спрат разпространението на заболяването. В региона има 67 свиневъдни стопанства, за които са въведени строги хигиенни предписания. В рисковата зона ловът е забранен. Ловци с кучета претърсват околностите около първоначалното огнище, за да открият евентуални други мъртви животни.

От Европейската комисия са силно обезпокоени. Експерти от Генералната дирекция по здравеопазване се срещнаха с представители на белгийските власти, предстоят и разговори между еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андриукайтис и земеделските министри на Фландрия и Валония. 

В Белгия се отглеждат близо 6,5 милиона свине, голяма част от които се изнасят. Ако Африканската чума се прехвърли върху свиневъдните стопанства, това ще се отрази катастрофално на целия сектор. (Topagrar.com)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.