1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агенция Митници води до фалит производители на биогорива

Агенция Митници води до фалит производители на биогорива

Национална асоциация по биогорива в България ще предприеме всички законови мерки за търсене на отговорност от съответните длъжностни лица

“Национална асоциация по биогорива в България ще предприеме всички законови мерки за търсене на отговорност от съответните длъжностни лица за неправомерното приложение на Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), което е в ущърб на цял стопански отрасъл и в ущърб на потребителите в България”. Това се посочва в открито писмо на асоциацията до медиите след като стана ясно, че нулевата ставка за биогоривата в чист вид отпада.

До месец Октомври 2008 г., Агенция Митници прилагаше нулева ставка за биогоривата, на производители, които са вече лицензирани складодържатели. Въпреки, че закона няма изменения, считано от месец октомври 2008 г., Агенция Митници заяви своето намерение, че ще прилага завишена акцизна ставка за биогоривата, като изисква и съответното обезпечение за съхранението на биогоривата в данъчен склад. Размерът на изискваното обезпечение е равен на размера на акцизната ставка на минералните горива: за биодизел – ставката, приложима за газьол (600 лв.за 1000 литра), и още по-високата ставка за биоетанол – ставката на етиловия алкохол (1100 лв. за 100 литра чист алкохол). “Като основание за неприлагане на нулевата ставака и съответно – за размера на изискваното обезпечение, Агенцията се позовава на задължителната нотификация от Европейската комисия, като условие за прилагане на нулева ставка за биогоривата. Това става ясно от проведените срещи с Министерство на финансите и Агенция Митници”, посочват в писмото си от асоциацията по биогорива.

По този начин, въпреки липсата на нормативно основание за това, на практика режимът за съхранение на биогоривата се уеднаквява с режима за съхранение на минералните горива в данъчните складове, каза председателят на асоциацията Димитър Замфиров. Според него като резултат от тази незаконосъобразна административна практика на Агенция Митници, и самите производители на биогорива ще бъдат поставени в различно нормативно положение спрямо тези, които имат лиценз или са заявили промени в лиценза си след 1 октомври 2008 г. За едни ще се прилага по-високата ставка като за минералните горива, а за другите, които не са заявили промени в своя лиценз, все още ще се прилага нулевата ставка по стария режим. От друга страна, прилагането на по-високата ставка спрямо заварените случаи преди 1 октомври би било недопустим подход, защото така ще бъде придадено обратно действие на нормативен акт, с налагане на драстично по-тежки финансови условия на производителите на биогорива, твърдят от асоциацията.

Законът за акцизите и данъчните складове следва да се прилага във вида, в който е приет от законодателя, а практиката на Агенция Митници трябва да се основава на него. Ако законът предвижда прилагане на нулевата акцизна ставка по отношение на посочените биогорива, то това не следва да се третира като облекчение, зависещо от волята на администрацията, а като законоустановено право, признато на производителите на биогорива, се казва още в писмото.

“Административната практика и тълкуванията на Агенция Митници не са публично оповестени, включително и в интернет страницата на агенцията и няма как да бъдат известни на задължените лица и съответно – да бъдат прилагани и контролирани. Това поставя под съмнение прозрачността и ефективността на държавната машина, която събира приходите от акцизи. Ето защо считаме, че в случая отново сме изправени пред превратно прилагане на закона от страна на Агенция Митници, крайният резултат от което е нанасяне на значителни щети на широк кръг засегнати субекти, както и практическо осуетяване от страна на държавната администрация на целите, заложени в закона. Считаме, това за недопустимо и опасен административно-управленски ексцес, който е една от основните причини за негативната оценка на България в почти всички сфери на държавното управление”, се посочва в отвореното писмо на Националната асоциация по биогорива.

Съгласно действащия Закон за акцизите и данъчните складове, акцизните ставки върху биогоривата - биодизел и биоетанол са определени като 0 лв. за 1000 литра. Тази нулева ставка, която се третира като държавна помощ, е приложима за моторните горива, за моторните горива, използвани за обработка на земеделска земя и за енергийните продукти за отопление. Следователно, законът не урежда други ставки за посочените биогорива, освен нулева, твърдят юристите на асоциацията.

Разпоредбата на Чл.52 от ЗАДС задължава производителите на биогорива, които имат лиценз на складодържател, издаден от Агенция Митници, да предоставят обезпечение, чийто размер трябва да покрива размера на възможния акциз на произведените и складираните в данъчния склад акцизни стоки - биогорива. Следователно, размерът на обезпечението следва да е съобразен и да гарантира размера на дължимия или възможния акциз върху горивата.

Според разпоредбата на § 79 от преходните и заключителни разпоредби към закона, държавните помощи, предвидени в цитираните по-горе законови разпоредби, се предоставят след произнасяне на Европейската комисия с положително решение /нотификация/ относно съвместимостта им с общия пазар. Следователно, за да се прилагат нулевите ставки след 01.01.2007 г., ЗАДС изисква предварителна нотификация от Европейската комисия. Но трябва да бъде отчетено обстоятелството, че акцизът е косвен данък и всички държави-членки прилагат ставките според конкретните икономически условия на страната, без ЕС да се намесва при определянето им. Директива 2003/30/ЕО на Европейския парламент и Съвета от 8 май 2003 година относно насърчаването на използването на биогорива и други възобновяеми горива за транспорт не изисква задължителна нотификация от страна на комисията, за да бъдат прилагани конкретните ставки. Нотификацията е само препоръчителна, но не и задължителна за страните от ЕС. Освен това срокът за нотификацията е най-малко 18 месеца от датата на подаване на искането, а от страна на България искане за нотификация все още не е направено, твърдят от Националната асоциация по биогорива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.