1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Агра 2011“ с 35% по-голяма

„Агра 2011“ с 35% по-голяма

С 47% общо българските фирми са увеличили размера на своите експозиции

С 35% повече са наетите изложбени площи на Международната селскостопанска изложба „Агра“ в сравнение с нейното предишно издание. Българските фирми са увеличили размера на своите експозиции с 47% общо, а откритите площи, ангажирани от тях,  са двойно по-големи от миналата година. Това съобщи Богомил Бонев, изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, където се провежда изложението.

Доказателство за големия интерес към „Агра“ е фактът, че участват фирми от Европа, САЩ и Азия, подчерта в словото си преди откриването на изложбата зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, който преряза лентата заедно с кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Компании и експонати от 24 държави се представят на „Агра 2011“, която ще продължи от 9 до 13 март. Те показват 38 новости, от които 5 световни и 4 европейски, а в Конкурса за иновации се състезават 48 продукта на 32 институти и фирми.

„Ръстът на изложбените площи говори колко добре се развива отрасълът. Но той е резултат и от  гъвкавата маркетингова политика на Международен панаир Пловдив, целяща да подкрепи бизнеса в трудните условия. Сега се добавя и подкрепата на държавата, тъй като „Агра 2011“ се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов“, добави главният директор на панаира Иван Соколов на пресконференция преди откриването на изложението. То демонстрира, че селското стопанство излиза от кризата и дава заявка да бъде водещ отрасъл в икономиката ни, смята Иван Соколов.

Отбелязва се ръст в износа на селскостопанска продукция, който вече има дял от 18% в общия експорт на страната, заяви зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. „Това показва, че отрасълът се развива правилно, но са необходими още усилия за обновяване на техниката и технологиите. Именно „Агра“ е мястото, където може да се решат много от проблемите, да се срещнат производители, търговци и потребители“, коментира зам.-министърът.

Нека фермерите гледат на „Агра“ новите машини и да кандидатстват за финансиране, препоръча изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов. Той съобщи, че от 14 март фондът ще отпуска кредити с 6% годишна лихва за проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони. Тази стъпка се предприема, защото много производители се отказват от спечелени проекти, тъй като не могат да осигурят частта за самофинансиране чрез банкови кредити, обясни Светослав Симеонов. България извоюва право на държавна помощ по тези проекти и освен европейската субсидия за тях ще се дава и национална субсидия от 25%, добави той и подчерта, че след тази промяна и големи, и малки производители ще могат по-лесно да инвестират в своето модернизиране.

В това ще им помогне и „Агра 2011“ с новите машини, оборудване, технологии, сортове и породи, които предлагат изложителите. Тук са 28-те научни института от системата на Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложбата. „През 2011 г. имаме 400 сертификата за нови сортове плодове, зеленчуци, житни култури и 14 за породи животни. Направени са 140 научни разработки, участвахме в 198 международни проекта, включително за обучение на фермери“, каза проф. д-р Светла Бъчварова, председател на Селскостопанската академия.

На „Агра 2011“ участват също три университета и един колеж, като за първи път се включва и Университетът по хранителни технологии. Свой щанд има Министерството на земеделието и храните, където ще се дават информация и консултации по програми за финансиране на проекти. Сред изложителите са и банки, предлагащи специални преференции  за земеделски кредити по време на деловия форум.

Акценти на „Агра 2011“ са биоземеделието, екологията и проблемите, породени от промените в климата. Те ще се обсъждат и в голяма част от 27-те прояви, включени в съпътстващата програма.

Мотофреза, храсторез и моторна резачка са наградите, които осигурява Международен панаир Пловдив за посетители. Всеки от гостите на изложението ще получи анкетна карта, която трябва да попълни и пусне в специална урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени в 12 ч на 13 март, последният ден на изложението.

Щандовете са разположени в 4 палати на панаирния комплекс в Пловдив и ще бъдат отворени от 9 до 18 ч, а в неделя – до 14 часа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.