1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Аграрният университет в гр. Пловдив е домакин на дискусия за устойчивото съхранение на автохтонни породи

Аграрният университет в гр. Пловдив е домакин на дискусия за устойчивото съхранение на автохтонни породи

Ще бъде представен международният опит в тази сфера

Днес, 05 ноември, в Аграрния университет в гр. Пловдив от 11.00 ч. ще се проведе работна среща с международно участие на тема "Устойчиво съхранение на автохтонни породи, чрез опазване и маркетинг на традиционни продукти". Организатори на дискусията са Българското дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА, Аграрен университет, гр. Пловдив и Slow Food Foundation for Biodiversity.

Фокус на срещата  е взаимната обвързаност между опазването на автохтонни породи, традиционни храни, местна общност и екосистема. Ще бъде представен международният опит в тази сфера. Ще се презентират ключови български примери - добри и лоши. Защо изчезва оригиналната Смядовска луканка? Как подмяна на оригинален продукт с търговски имитации влияе негативно и на породите, от които идва суровината.  Ще се инициира дискусия за нова устойчива консервационна политика за съхранение на агробиоразнообразието от местни породи, чрез опазване на гастрономически традиции и природосъобразен поминък. Хармонизиране на местните консервационни политики към добрите европейски образци. Възможностите за използване и оптимизация на съществуващата нормативна база.

Съпътстващи прояви са изложба на постери, представящи примери от различни страни за взаимовръзки между автохтонни породи и специфични продукти и дегустация на специфични продукти от различни породи.

По време на дискусията фермери от Италия, Франция, Испания, Унгария, Холандия и България ще представят своя опит, свързан със съхраняването на редки породи чрез запазване и предлагане на традиционни сирена, колбаси, занаяти. По време на дегустацията ще може да се опитат сирена от Каракачанска овца, мътеница от Калоферска дългокосместа коза, уникалното зелено сирене от Черни Вит и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.