1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агробизнесът излиза от кризата, науката по-близо до фермата

Агробизнесът излиза от кризата, науката по-близо до фермата

Юбилейното 20-то издание на АГРА показва променената картина на един от най-важните отрасли в българската икономика

Юбилейното 20-то издание на АГРА показва променената картина на един от най-важните отрасли в българската икономика. Международната селскостопанска изложба е най-авторитетният форум на Балканите и в Източна Европа. Тази година той ще покаже, че селското стопанство е един от най-перспективните отрасли на икономиката, заявиха от ръководството на международния панаир в Пловдив домакини на "АГРА 2011". Изложението отчита ръста в българското земеделие в условията на стагнация, а прогнозите сочат, че то навлиза в още по-бърз подем, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров при откриването на "АГРА 2011". 18% от износа на България е вече делът на селското ни стопанство.

Промените в климата, повишеното търсене на храни и тенденцията за увеличаване на цените, разширяването на пазара на биопродукти, са фактори, които ще тласкат напред агробизнеса у нас и ще диктуват посоките на неговото развитие, акцентира ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков. Българските и чуждестранните компании, участващи в „АГРА 2011“, вече са подготвени за динамичните промени, които предстоят в бранша – това показват и техните експозиции, добави проф. Греков. Той благодари за гъвкавата политика на ръководството, осъществяващо международното селскостопанско изложение, и подкрепата на държавата за реализирането на тазгодишната международна изложба. Нейното издание през 2011-та се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Ръководеното от него агроведомство има свой щанд, на който се дават информация и консултации по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). В тази връзка ненапразно при откриването на изложението  присъства и изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Светослав Симеонов, както и председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Светла Бъчварова. Акцентът в участието на ръководената от нея структура е, че науката е преди всичко превенция, подчерта Светла Бъчварова в словото си при откриване на изложението. През 2010-та СА притежава 400 сертификата на нови сортове и на практика 87% от патентите в патентното ведомство са на СА.

38 новости, от които 5 световни и 4 европейски, могат да видят посетителите на "АГРА 2011". Експозициите и демонстрациите с многофункционални машини и оборудване, улесняващи труда на фермера, методи за работа с почвата и отглеждане на животни, гарантиращи качествени суровини за хранителната индустрия, експозиции, които показват по-активно използване на научни разработки, такива, които са свързани с повишен интерес към биопродуктите, новите сортове плодове, зеленчуци и зърнени култури. Вниманието е съсредоточено върху промените в климата и биопроизводството, като основни предизвикателства в съвременното земеделско производство.

На "АГРА 2011" се представят фирми и експонати от 24 страни. Заявени са официални участия на Гърция, Турция и Аржентина, както и колективно участие на фирми от Германия и България. Сред традиционните участници в челната тройка по брой фирми и по изложбени площи са Германия, Гърция и Турция. Показателен е фактът, че  ръстът на изложбените площи т.г. е 35 на сто, обявиха от Международния панаир – Пловдив. А българските производители и дистрибутори са наели двойно повече открити площи в сравнение с м.г. Това е резултат от гъвкавата маркетингова политика на Международен панаир – Пловдив, чиято цел е да подкрепи бизнеса в тежките икономически условия, като даде възможност на фирмите да се представят на авторитетен делови форум, какъвто е "АГРА 2011", въпреки ограничените си бюджети. Преобладаващата част от участниците са от сектор растениевъдство. Научната дейност и разработки заемат второ място, а на трето е животновъдството. Щандовете на изложителите са разположени в 4 панаирни палати – 3, 6, 7, 13 и откритите площи край тях.

Тази година 48 продукта на 32 фирми и институти се състезават за приз в 5 категории, като 12 от тях се конкурират в 2 категории – научна дейност и сортови семена и посадъчен материал. В категория животновъдство няма подадени заявки. По традиция Селскостопанска академия не само показва дейността и постиженията на своите научни институти, но в рамките на АГРА организира форуми, на които се срещат науката и бизнеса. Т.г. ще има кръгла маса за сътрудничество на селскостопанската наука с агробизнеса с основен лектор проф. Бъчварова, планиран е семинар за безопасност на храните, нови хранителни технологии, за ролята на механизацията и хидромелиорацията в съвременното земеделие и дискусия по проблемите на етерично-масленото производство. В сферата на биологичното земеделие е предвидена конференция с доклади за проблемите на биологично-плодовото производство в България, новостите в нормативните изисквания за биологичното производство у нас и Европейския съюз, както и производството на храни от растителен и животински произход. При откриването на "АГРА 2011" изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“  Светослав Симеонов обяви силната финансова подкрепа, която могат да получат земеделските производители по линия на фонда, и по-специално Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По думите на Симеонов, България след доста усилия е извоювала държавна помощ по линия на Европейския фонд за инвестиции за производителите, които се нуждаят от земеделска техника. Освен това, 100 млн. лева се предвижда да бъдат трансформирани за модернизиране на селските стопанства по съответната мярка, обяви още Симеонов. В момента тече проверка на комитета по наблюдение по ПРСР.

Деловата програма на "АГРА 2011" включва 27 прояви, съпътстващи изложението – конференции, семинари, кръгли маси, дискусии, презентации и бизнес срещи, подготвени от организаторите за участниците в експото. Сред тези събития са: делова среща на Сдружението на производителите на земеделска техника; семинар на зърнопроизводителите; кръгла маса „Съвременното фермерство в България – състояние и развитие“, организирана от Фондация „Земята – източник на доходи“. На 11-ти март предстои и заседание на българо-германската работна група по земеделие с организатор МЗХ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.