1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ангела Меркел се срещна с търговските вериги

Ангела Меркел се срещна с търговските вериги

Фермери, търговци и потребители трябва да намерят най-доброто решение, удовлетворяващо всички страни

Ценообразуването при хранителните стоки беше тема на среща в Берлин, при която германският канцлер Ангела Меркел прие представители на големите търговски вериги. В разговорите участваха и министрите на земеделието и икономиката, Юлия Кльокнер и Петер Алтмайер.
 
Според Юлия Кльокнер срещата е дала началото на процес, при който фермери, търговци и потребители трябва да намерят най-доброто решение, удовлетворяващо всички страни. Като първа стъпка тя обяви, че започва прилагането на европейския регламент срещу нелоялни търговски практики. "Който не се придържа към него, ще плаща глоби. Не може два килограма ябълки да струват 1,11 евро", каза тя. По думите й в момента производителят на продукта е последната брънка на веригата, който е най-потърпевш от ниските цени.
 
Основната цел на инициативата на Меркел и Кльокнер е повишаването на респекта пред труда на земеделците. Затова в близко бъдеще ще има нова среща, този път и с представители на фермерското съсловие, на която да се обсъдят алтернативи на дъмпинговите цени, срещани в много супермаркети.
 
Разговорите в канцлерството в Берлин са в резултат на масовите протести, при които през миналата есен фермерите в цялата страна изразиха недоволството си от новите екологични изисквания и от необосновано ниските цени, на които търговските вериги продават храните. По време на срещата Ангела Меркел призова компаниите от една страна да предлагат добри и безопасни продукти, а от друга да гарантират, че фермерите получават справедливо заплащане.
 
"Големите концерни са натоварени и с големи очаквания, но те рядко контактуват директно с производителя. Между фермера и търговеца са позиционирани преработвателите и търговците на едро. С тях също трябва да се водят разговори", изтъкна Меркел.
 
Докато в канцлерството политици и представители на търговските вериги преговаряха, отвън се събраха природозащитници с искания за по-високи крайни цени на месото и млечните продукти, които да гарантират както доходите на фермерите, така и спазването на изискванията за хуманно отношение към животните и опазването на околната среда.
 
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.