1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Арендаторите и собствениците на земеделска земя се разединиха

Арендаторите и собствениците на земеделска земя се разединиха

Много от земеделската земя у нас се обработва без правно основание

Арендатори и Собственици на земеделска земя и арендатори се разединиха по време на кръгла маса „Реформата в българското земеделие”, организирана от Българката асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), в партньорство с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), предаде Агенция „Фокус”.

Собствениците на земеделски земи и ресорното министерство заявиха намерение да подпишат меморандум за реформа в българското земеделие, който бе предложен за съгласуване и с други организация в сферата на земеделието. От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обаче възразиха срещу текстове в документа. Председателят на НАЗ Радослав Христов обаче заяви, че неговата организация няма да подпише меморандума в този му вид.

„Меморандумът би трябвало да е край на една свършена работа след един дебат, а ние правим обратното – предлага се един меморандум, без дебат. Има неща, които в този меморандум не са отразени, освен това такива, срещу които ние сме против в този документ”, обясни Христов. Мирослав Найденов изрази съгласие с позицията на НАЗ и допълни, че е нормално, когато се излиза с една обща позиция, тя да отразява всички интереси. Добре е, че е декларирано намерение за обединение, каза той. Първоначално министърът заяви готовност да подпише документа. Време е най-накрая българският земеделски производител да се възползва максимално от средствата по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз, каза той. За момента по думите на министъра тези средства са по-скоро виртуални и мираж. „За момента българските земеделски производители се интересуват от своите субсидии и пари. Максималното усвояване на тези средства зависи от нашата съвместна работа. Крайно време е в един режим на активен диалог да успеем да напаснем системите. Надявам се вие да бъдете критично, но в същото време диалогични”, каза още Мирослав Найденов. „За седем месеца мога да кажа, че не сме спрели да работим, за съжаление наваксваме изоставане от миналите години.

Борислав Петков, председател на БАСЗЗ, каза, че меморандумът е бил пуснат за съгласуване с всички организации преди две седмици. Той посочи, че се надява към НАЗ да се съгласят с текстовете на предложения документ. Меморандумът препоръчва да се промени законодателството по отношение на поземлените отношения, както и за незабавно изготвяне на закон за комасацията на земеделските земи.

Ползвателите и собствениците на земеделски земи са две различни страни. Нелогично е да се предлага меморандум за реформа в земеделието от страна на собствениците на земеделските земи в България. Това каза пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. От БАСЗЗ предлагат общ меморандум за развитие на българското земеделие, срещу който от НАЗ възразиха. „Може ли моите арендодатели да ми предлагат меморандум как ще развивам земеделието в България оттук нататък”, възрази председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов. Според него много собственици на земи принуждават арендатори да плащат по-висока рента за ползването на земята. Много от земеделската земя у нас се обработва без правно основание, поради факта, че голяма част от дребните собственици на земи нямат документи, а са реални наследници, каза още Христов. Има на практика много фактори, поради които не могат да се сключат договори за ползване на земята. Председателят на НАЗ каза още, че е против предложението на БАСЗЗ за спешен закон за комасацията (уедряване) на земеделската земя. „В България е рано още да се прави закон за комасацията на земята. Защото ако има такъв закон, основният мотив ще бъде друго нещо. Думата комасация е синоним на замянка”, каза Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.