1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Арендаторите са големите печеливши на 2010 г. след ръст на продукцията

Арендаторите са големите печеливши на 2010 г. след ръст на продукцията

Увеличение на производството със 17% и на продажните цени с 56% може да донесе по около 10 млн. лв. печалба на големите фермери

Аграрният сектор е единственият в българската икономика, при който се отчита ръст на годишна база през всяко от първите три тримесечия на 2010 г., за разлика от индустрията и услугите, пише investor.bg. Агросекторът отчита увеличения от 7% на годишна база през първото тримесечие на 2010 г., 5,5% през второто и 3% през третото тримесечие, според сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През 2010 г. добивите от зърнени култури достигнаха 8,63 млн. тона, което е ръст със 17% спрямо 2009 г. В допълнение, цените на продукцията бяха средно с 56% по-високи и стойността на зърнената реколта се увеличи с 82% на годишна база до 3,96 млрд. лв. Печалба до 100 лв. на декар реализират арендаторите. 50 лв. е средната печалба на декар за арендаторите, заяви и Радослав Манолов, изпълнителен директор на Адванс Терафонд АДСИЦ.

Анализ от края на септември показа, че царевицата е най-рентабилната култура у нас през 2010 г. с печалба на декар от 126 лв. От края на септември обаче цената на слънчогледа се повиши с близо 50% и по текущи цени печалбата от него е над 150 лв. на декар. Слънчогледът е втората по важност земеделска култура за арендаторите, като продукцията през 2010 г. се оценява на 1,27 млрд. лв. по текущи цени, спрямо 1,4 млрд. лв. оценка на продукцията от пшеница по текущи цени.

Разбира се, голяма част от продукцията е продадена и съответно изнесена от страната при по-ниските цени от лятото на 2009 г.

Годината не беше лишена от драматизъм, след като летни дъждове влошиха качеството на пшеницата, рапицата и ечемика, а като допълнителен ефект забавиха и прибирането на реколтата.

Този негатив обаче се обърна в позитив за арендаторите, след като това забавяне даде възможност да се изчака ръстът в цените на пшеницата, резултат от сушата и пожарите в Русия. Русия наложи забрана на износа си, а Украйна значително затрудни износа на пшеница. В резултат на това цената на пшеницата на световните пазари поскъпна и българските производители ожънаха точно за този ръст. Въпреки че качеството на българската пшеница тази година е влошено, добивите са по-големи, а цените с 50% по-високи.

По данни на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) именно арендаторите са били едни от най-големите купувачи на земеделска земя през годината, като общо са изтъргувани около 1,1 млн. декара. На трето място, печалбите са използвани от арендаторите за покупка на техника и дълготрайни материални активи, като този процес продължава.

Стана ясно и че конкуренцията между арендаторите е жестока и води до мощно окрупняване, като получателите на субсидии за над 1 млн. лв. се увеличават над 5 пъти за година до 63 през 2009 г.

За стопанската 2010-2011 г. евросубсидията ще е 24 лв./дка. С очаквани 8 лв./дка национални доплащания стават 32 лв./дка. Субсидията се взема от арендаторите. Арендаторите все повече изместват кооперациите, тъй като са по-ефективни и предоставят по-добри условия на собствениците на земеделска земя.

По данни на БАСЗЗ около 8 млн. декара (или 1/4 от обработваемата земя) се обработват неправомерно, като това включва и неправомерно обработвани земи от държавния поземлен фонд. Тоест върху тези 8 млн. декара арендаторите не плащат рента, но получават субсидии, което увеличава печалбите им допълнително.


Очакванията са Русия да се завърне на зърнения пазар като износител едва след 2013 г., което е предпоставка за по-високи цени на зърнените храни в Черноморския басейн в следващите години и добри печалби за арендаторите. С печалбите арендаторите ще могат да натрупат техника, както и да закупят голяма част от земеделската земя, която обработват.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.