1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Асоциацията на Тахиров подписа Рамково споразумение с Иран за шафрана

Асоциацията на Тахиров подписа Рамково споразумение с Иран за шафрана

Екип на телевизия Агро ТВ беше част от делегацията, която посети меката на червеното злато

Българската национална асоциация на производителите на шафран с председател Хасан Тахиров подписа Рамково споразумение с Иран - за изграждането на Център за изследване на шафрана у нас. Подписите под документа бяха сложени на 12 ноември 2018 г. в иранския град Машхад. Специална делегация от експерти, учени, производители и представители на медиите беше на 5-дневно посещение в Иран.

Екип на Агро ТВ имаше уникалния шанс да влезе в царството на шафрана – благодарение на личните усилия на Хасан Тахиров, който запали искрата на манията по минзухара у нас.

Иран е световен лидер в производството на шафран и шафранови продукти – страната  държи 90% от международния пазарен дял. Близо 50% от чудодейната билка се отглеждат в  Торбат Хейдарие. Тук е и борсата за шафран, която диктува цените на световния пазар.  Днес Иран усилено върви към сертифициране на цялото производство като биологично – с оглед на световните пазарни тенденции. Местните студенти разработват иновации, работят по европейски програми. Ставаме свидетели на целия процес – от прибирането на културата, през окачествяването, преработката и превръщането на шафрана в пазарен продукт. Срещаме се с депутати, учени, фермери, преработватели, студенти. Няма съмнение – подписаното Рамково споразумение между Българската национална асоциация на производителите на шафран ще отвори широка врата пред българските стопани. Хасан Тахиров направи своя пробив. След това на ход са българските институции – с конкретни стъпки на подкрепа към производителите на шафран.

iran_2_520

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.