1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. АЗПБ: Държавата изоставя зърнопроизводството в труден момент

АЗПБ: Държавата изоставя зърнопроизводството в труден момент

Снимка:

В декларация до медиите организацията излага своите притеснения относно разпределението на средствата за сектора за 2013-та

Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/ разпространи официална декларация до ресорните институции и медиите, в която се настоява правителството да обърне необходимото внимание на зърнопроизводството като един от основните отрасли в сектор „Земеделие”. В документа от организацията излагат своите притеснения относно разпределението на средствата за сектора за 2013 г. и съпътстващите затруднения, с които се сблъскват производителите от бранша.

По време на заседание на Управителния съвет на АЗПБ бяха констатирани крайно неблагоприятните резултати от жътвата на пролетните култури, както и лошите условия за сеитбата на есенниците. Оказва се, че в някои региони реколтата от царевица и слънчоглед достига едва около 30% от обичайните добиви. Сушата продължава и в момента вече към края на октомври, което ще доведе до лоши последствия за есенната сеитбена кампания. При 80% от засетите площи все още няма поникване, тъй като семената лежат в суха земя. Това неминуемо ще доведе до изоставане в технологичните срокове, а оттам и до понижаване на добивите.

Други притеснения на производителите са липсата на национални доплащания в бюджета за 2013 г., намаляването на средствата за земеделие като цяло, както и липсата на конкретика относно разпределението на предвидените 240 млн. лева за сектора. В своята декларация от асоциацията предлагат алтернативни начини за подкрепа на сектора и апелират за Национален бюджет за 2013 г., който да гарантира предвидимост и устойчиво развитие за целия сектор „Земеделие”.

Декларацията на АЗПБ може да прочетете в прикачения файл...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.