1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. АЗПБ: Необходимо е изработването на нов модел на застраховане в селското стопанство

АЗПБ: Необходимо е изработването на нов модел на застраховане в селското стопанство

Снимка:

Средствата, които в момента се предоставят на земеделските производители, не са достатъчни

В България трябва да се усъвършенства модела на застраховане в селското стопанство и да се изработят успешни механизми за застраховане на земеделската продукция. Това заяви вчера, 25 септември, Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България /АЗПБ/, по време на работна среща, организирана от асоциацията, съвместно с Посолството на Съединените американски щати и Асоциацията на българските застрахователи /АБЗ/.

За България е важно да има стабилна и комплексна система на застраховане на земеделската продукция, обясни Христо Цветанов. Средствата, които в момента се предоставят на земеделските производители, не са достатъчни да покрият загубите при настъпването на едно природно бедствие. Трябва съвместно да поемем инициативата за изработването на един усъвършенстван модел на застраховане, който качествено да работи в полза на земеделските производители в България, допълни още той.

По време на срещата бяха представени успешни практики от американския модел на застраховане като застраховането на дохода и застраховане на добива, и обсъдени възможните алтернативи за прилагането им в България. Майкъл Хени, съветник по земеделие в България от департамента по земеделие в САЩ, подробно представи американската програма за застраховане, която е със 75-годишен опит. През годините обхвата на програмата се разраства изключително и днес тя обхваща 125 култури и повече от 300 застрахователни продукта по избор.

Хени обясни още, че в САЩ 80% от фермерите застраховат дохода си именно поради съществуващата държавна програма. Правителството предоставя субсидии на земеделските производители, които покриват между 20-60% от застрахователните премии в зависимост от застраховката. По този начин държавата дава възможност на фермерите сами да определят точно кой вид застраховка е най-подходящ за тях и приложим за тяхното стопанство.

Целия материал за провелата се работна среща, организирана от АЗПБ, четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.