1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България е сред страните с най-малките млечни ферми и най-непродуктивните крави в ЕС

България е сред страните с най-малките млечни ферми и най-непродуктивните крави в ЕС

Това показва анализът на данните за сектора, изготвен от Eurostat

България е сред страните с най-малките млечни ферми и най-непродуктивните крави в Европейския съюз (ЕС). Това показва анализът на данните за сектора, изготвен от Eurostat, който фокусира върху производството и преработката на краве мляко. За последните десет години количеството на произведеното краве мляко в ЕС нараства, независимо че броят на кравите намалява значително, като причината за това е увеличената млечност. Като цяло обаче картината в сектора е доста пъстра, а разликите между отделните държави са сериозни.

За сирене и масло

От 2001 г. производството на мляко в ЕС е нараснало с 18% и е достигнало 156 млн. тона през 2011 г. Най-голям е делът на кравето мляко (96.8%), въпреки че в някои южноевропейски страни сериозно е застъпено и производството на овче, козе и биволско мляко.

В повечето държави млякото се предава за преработка в предприятия или пунктове за изкупуване (91%), но в България и Румъния по-голямата част се използва на място в млекопроизводителните стопанства. Между 2004 и 2009 г. количеството на събраното мляко нараства средно с 0.2% на година, като през следващите две години темпото достига 2.1%, главно заради доброто време, увеличените квоти за производство и благоприятните цени на млякото. През 2012 г. обаче ръстът отново се забавя до 0.6%, показват неокончателните данни за миналата година.

Освен местното производство през 2011 г. млекопреработвателите са внесли 500 хил. тона мляко от трети страни и са изнесли 280 хил. тона. Вътре в ЕС търговията също е била активна (общо 5.5 млн. тона). Най-големият вносител на мляко е Италия - около 30% от общото количество.

Млякото се използва най-вече за производство на сирене и масло, както и на мляко за пиене, а по-малки количества отиват за сметана, кисело мляко и др. От всички страни в ЕС през 2011 г. Германия и Франция са събрали най-много мляко и са произвели най-много масло и сирене.

Малки и големи ферми

От 2003 г. насам броят на земеделските стопанства в ЕС намалява стабилно, като особено голям е спадът при животновъдните. От всичките 2.6 млн. ферми за едър рогат добитък през 2010 г. в 1.7 млн. са се отглеждали млекодайни крави, което е спад с около една трета спрямо 2007 г. и почти наполовина спрямо 2003 г. Тази низходяща тенденция се наблюдава във всички страни в ЕС през последните години.

Основната част от млекодайните крави (76%) се отглеждат в специализирани млечни стопанства (където млекопреработката е поне две трети от производството). Въпреки че напоследък като цяло има спад в броя на кравите в ЕС, средният им брой в стопанствата нараства. Така през 2010 г. в едно специализирано млечно стопанство са се отглеждали средно 28 крави, което е с 30% повече, отколкото през 2007 г. Този брой обаче варира силно между отделните държави. Докато в страни с оптимизирано млекопроизводство като Дания и Великобритания той е много висок (съответно 141 и 122), в седем страни е под 15. Сред тях е и България (5 броя), а най-малко крави на ферма има в Румъния (3 броя).

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.