1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България е взела всички мерки за предотвратяване на болестта антракс

България е взела всички мерки за предотвратяване на болестта антракс

От такси за дезинфекция от началото на годината са събрани около 900 хил. евро и около 800 хил. лева

Имаме информация от турска страна, че в европейската й част, близо до границата с България, има антраксни огнища, съобщи на среща със земеделски производители в Хасково министърът на земеделието  храните д-р Мирослав Найденов.

По думите му се предприемат всички необходими мерки, за да не се допусне заразата да се разпространи в България. Турската страна все още не ни е уведомила официално, но в неофициални разговори стана ясно, че антракс е открит в четири преживни животни на 15 км от Капитан Андреево в турско село. Министърът каза, че ветеринарните власти ваксинират срещу антракс в селата, в които има потенциална опасност.

Заразата не се предава по въздушно - капков път, а само чрез пасища. Лошото е, че за разлика от шапа тя е изключително опасна за хората.

Министър Найденов съобщи още, че дезинфекцията на границата, въведена във връзка с шапната епидемия вероятно ще продължи заради антракса. Той посочи, че от такси за дезинфекция от началото на годината са събрани около 900 хил. евро и около 800 хил. лева. Сумите се превеждат в Българската агенция за безопасност по храните и служат за разходи за борба с епидемията по животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.