1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. България ще предложи кулинарното изкуство на страната ни да взлезе в културното наследство на ЮНЕСКО

България ще предложи кулинарното изкуство на страната ни да взлезе в културното наследство на ЮНЕСКО

Снимка:

Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова

България ще предложи кулинарното изкуство на страната ни да взлезе в културното наследство на ЮНЕСКО. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова  след като откри българския щанд на 49-ото Международно изложение "Salon International de L’agriculture” 2012 в Париж, информира Дарик радио.

Страната ни участва на изложението със щанд от 100 кв.м. В официалната програма на Салона 2 март е определен за ден на България.

Френската икономика има нужда от силно селско стопанство, заяви френският президент Никола Саркози на откриването на изложението.

В агросалона участват повече от 1100 изложители от 29 страни. Гостите на изложбата могат да видят над 4600 животни, да се запознаят с последните постижения в селекцията на семена и в отглеждането на нови сортове растения, издръжливи на климатични промени, да получат информация за нова техника и оборудване, информира БТА.

Главната тема на изложението тази година е конкурентоспособността. Въпреки че Франция по традиция е смятана за един от световните лидери в селскостопанското производство, аграрният ѝ сектор изпитва големи трудности. През последните години Франция отстъпва по обем на износа на селскостопански стоки на основния си европейски съперник - Германия. В същото време миналата година селскостопанският сектор във Франция приключи външнотърговския си баланс с положително салдо от 11,4 млрд. евро.

Саркози заяви, че най-важното сега е да се осигури достойно равнище на конкуренция между френските производители и да се подкрепят френските компании. Обществото трябва да престане да се отнася към земеделците като към хора, които замърсяват околната среда, посочи той.

Повече за международното изложение „Salon International de L’agriculture” 2012 може да видите ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.