1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българска космическа храна стана хит на изложение

Българска космическа храна стана хит на изложение

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии

Успешно приключи изложението "ИНТЕРФУД & ДРИНК 2023", което се проведе в Интер Експо Център - София. Във форума участваха над 300 фирми - производители, дистрибутори и търговци. Три от тях, членове на Българския фермерски съюз, се отличиха със своята иновативност и креативност и си тръгнаха с престижни награди и призове.

Фирмата поставя ново начало за производството на оригинална българска космическа храна, която стана хит на изложението и привлече вниманието на посетителите. До момента тя е единствената компания, която е лицензирана да произвежда космически храни у нас. Нели Симеонова, изпълнителен директор компанията, сподели, че интересът на посетителите към възраждането на тази индустрия е голям, отчитайки мисията на фирмата да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения. „Нашата работа е национална кауза“, заяви Нели Симеонова.

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са изцяло съобразени с медицинските препоръки за нуждите на астронавтите по време на мисия, с физиологичните и психическите натоварвания, с физическите промени, които настъпват по време на полети и се различават от обикновените лиофилизирани храни, каквито се срещат на пазара под различни форми.

Ферма и мандра се презентира с млечни продукти. Тя се намира на 10 км от Белоградчик, обл. Видин. На пазара е от над четири години. Продуктите им се приготвят изцяло със собствено краве мляко от техни крави, порода Холщайн. Тодор Иванов, мениджър на стопанството, каза, че ефектът от изложението е положителен и че мандрата е разпознаваема сред клиентите. Фирмата спечели три златни медала - за фермерско краве сирене, за кашкавал с бъз и за айрян. "Празник за нас е да покажем в няколко дни какво сме направили през годината и хората да ни видят", признава още Иванов.

Пчеларската ферма от Странджа е създадена през 2009 год. от Ралица Кунева и Димитър Станчев. Те стопанисват 2200 кошера в 30 пчелина из Странджа планина. Базата се намира в село Индже войвода, община Созопол. Тя е сертифицирана в биологично направление. На изложението фермата печели златен  приз за иновации за манов мед с магарешко мляко. Той подобрява здравето на белите дробове и дихателни пътища, благодарение на уникалното съчетание на два природни продукта, произведени в България: манов мед от дъб и магарешко мляко. Димитър и Ралица участват за пръв път като изложители във форума и се заричат да не е последен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.