1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българската ябълка ще изчезне от пазара в близките години?

Българската ябълка ще изчезне от пазара в близките години?

Наред с влошеното качество, агресивният внос от Полша сваля изкупната цена

Намалява производството на ябълки у нас. Плодът е застрашен от изчезване в близките години, алармират производители. Те настояват земеделското министерство да предприеме политики за оздравяване на сектора. Най-големият проблем, според тях е вносът на полски ябълки, който подбива изкупните цени и фермерите работят на загуба.  

Прибирането на новата реколта започна. В началото на кампанията резултатите не са обнадеждаващи. По данни на министерството средният добив ще бъде по-нисък от миналата година. Очакват 651 килограма от декар. За момента прибраната продукция е малко над 4 хиляди тона. Браншовиците се оплакаха и от по-ниско качество.

Наред с влошеното качество, агресивният внос от Полша сваля изкупната цена и поставя в риск оцеляването на овощарите. В Полша има три пъти по-голямо субсидиране на производството в сравнение с българското. Това поставя стопаните в нелоялна конкуренция на общия европейски пазар.

Стопаните казват, че добра изкупна цена на ябълките е 80 стотинки за килограм. Под нея се работи на загуба. Все повече фермери се отказват от производството, защото културата не е изгодна.

Настояването на овощарите е министерството на земеделието да отпусне подпомагане по схемата „де минимис“, за да се справят с трудната година. 

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.