1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български учени създават иновативна технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусам

Български учени създават иновативна технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусам

Технологията е предназначена за големи фермерски стопанства

Технология за механизирано отглеждане и прибиране на сусама на големи равнинни площи сваля драстично себестойността му. За разработването й Институтът по растителни и генетични ресурси – Садово спечели приза в  категория „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ в конкурса за иновации на международното селско стопанско изложение „Агра 2015“ в Пловдив.

Институтът е национален лидер в генетичните проучвания и селекцията при сусама. Използвайки традиционните модели на селекция учените реализират успешно форми на сусам, които са устойчиви на разцепване и са подходящи за машинно събиране. Дори днес при 99% от отглеждания сусам в света се прибира ръчно, защото кутийките се разпукват при узряване и семената опадват на полето. Това налага реколтата да бъде прибрана преди узряване, да се доизсушава, а семената да се събират с чукане след узряването и разпукване на кутийките. Тези ръчни операции повишават много себестойността на продукцията, а от друга страна ограничават площите за сеитба. Освен това културата е с много дребни семена и затова изисква плитка и прецизна сеитба. Досега това се прави на ръка, а сеитбената норма се увеличава. След поникването растенията се разреждат, което също води до повишение на себестойността и ограничава на площите.

До момента основният проблем при отглеждането на сусама е прибирането. При съществуващата технология, това не мож1е да стане механизирано. Изисква се поредица от ръчни операции – сечене на стъблата, връзване на снопи, товарене, превоз до стативи, подреждане, след узряването чукане, чистене и пакетиране. Всичко това държи цените на сусама твърде високи, а площите с тази търсена култура постоянно намаляват. Затова иновативната технологията за механизираното отглеждане на сусама ще спомогне за силно намаляване себестойността на продукцията. Чувствително ще се повишаване рентабилността и се очаква засилен интерес от внедряване на тази ценна култура в българското земеделие. 

Технологията е предназначена за  големи фермерски стопанства в равнинните площи на страната, които разполагат със съвременна механизация  Там  културата може да заема площи над 500 дка.

Учените създават иновативната технология с основната цел България да се превърне от голям вносител в износител на сусам.

Целия материал четете в рубрика Актуално на www.agro.bg. ..

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.