1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските гъби заплашени от полската печурка

Българските гъби заплашени от полската печурка

За 2 години производството на гъби в най-големия гъбозавод в България е намаляло 2 пъти

За 2 години производството на гъби в най-големия гъбозавод в България, който се намира в русенското село Красен, е намаляло 2 пъти, коментира за БТА директорът на предприятието Светослав Стоянов. По думите му причината е по-ниската консумация и вноса на гъби от чужбина. Преди 2 години средно на ден са произвеждани по около 3 тона прясна печурка. Имали са и дни, в които са достигали до 10 тона. В момента обаче производството е около 1,5 тона на ден. Причината е, че консумацията на гъби в България намаля. Интерес все пак има, но българинът си купува по-малко от нея. Отделно има внос на прясна печурка от Полша, която залива пазара във Варна и Бургас. Тя е обработена и трайността й е около 10 дни, ако се държи на температура от 3 градуса, обяснява директорът. Имало внос и на китайска печурка в бидони с 30 процента сол в разтвора, за да се съхрани повече време. Тя обаче оказвала по-малко влияние българското гъбопроизводство.Проблемът е и в по-високите цени, на които прекупвачите продавали гъбите, пояснява Стоянов и допълва, че по-голямата част от продукцията на гъбозавода се изнася за Гърция и Румъния.

Началото - преустройство на 9 пещери

Строителството на гъбозавода в Красен е започнало през 1964 г. Първо е изграден консервеният цех и преустроени за отглеждане на гъби 9 пещери, в които преди това се е добивал варовик. След това са изградени и 14 промишлени гъбарници за целогодишно производство. Пещерите са на площ от 14 000 кв. метра. Те са с климатизация, осветление и канализация. В тях произвеждаме и най-евтината гъба. Тук обаче има период от 1-2 месеца, в който или е много студено, или много топло, което пречи на отглеждането. Най-благоприятната температура за плододаване е между 10 и 18 градуса, информира Стоянов.

Освен култивирана печурка заводът произвежда и компост.

Той е смес между птичи тор и слама, след което се поставя в камера, където се нагрява до определена температура, за да може да започнат процесите на ферментация. Чак тогава в него се засява мицелът - семето на гъбата, обяснява директорът. Освен за нуждите на гъбозавода компостът е изнасян и за Румъния и Македония. Продаваме го и на гъбопроизводители от регионите на Шумен, Добрич и Пловдив. Поели сме ангажимент количеството прясна гъба, което не успеят да продадат, да го изкупим и преработим, обяснява бизнесменът. В момента в гъбозавода работят 75 човека, а преди 2 години бяха около 110-120. Имало е дни, в които сме наемали хора и на временни договори, за да помагат в производството, спомня си директорът. В самото начало обаче в предприятието са работили около 280 души. Тогава в Красен са се отглеждали много малко гъби. Основно са били извозвани от Плевен, Габрово и Пловдив. До преди 9 години в консервения цех на гъбозавода са се произвеждали и месни консерви. Местните хора още си спомнят за Русенското варено и вкусния пастет.

Отгледали печурка, която тежи 2 килограма

Най-голямата печурка, която сме отглеждали тежи 2 килограма, похвали се Стоянов и допълни, че могат да отгледат и още по-голяма, но след този размер започвала да се деформира. Заради гъбозавода в Красен се организира и фестивал на гъбата.

Фестивал на гъбата - единствен в ЕС

Форумът се състоя в русенското село Красен преди няколко дни и бе част от проявите в рамките на културната десетдневка в община Иваново под надслов "Заедно на празник". В забавната програма беше включено "Гъбено шоу" с Бате Енчо за най-малките и конкурсите Мини-мис и мини-мистър "Гъбка". Гостите му можеха да видят експозицията "В света на гъбата" с щандове на местни гъбопроизводители. Представена бе и кулинарна изложба с гъбени гозби. "Фестивалът, който се организира за втора година, е уникален за нас. В Красен се намира най-големият гъбозавод в България. Фестивалът пък е единствен по рода си в страните от Европейския съюз", информира кметицата на община Иваново Данка Матеева. Тя допълни, че има идея от догодина той да се превърне в международен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.