1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Българско кисело мляко“ и „бяло саламурено сирене“ с кандидатура за ЗНП

„Българско кисело мляко“ и „бяло саламурено сирене“ с кандидатура за ЗНП

Подготовката на документите отнела над 3 години

Повече от три години е отнела подготовката на документите за кандидатстването на „Българско кисело мляко“ и „Бяло саламурено сирене“ за вписване в Европейския регистър като защитени наименования за произход. За целта, както изисква процедурата, е създадено Сдружение - „Български традиционни млечни продукти“. Тези два продукта са една от визитните картички на България. Цял свят под думата България веднага припознава киселото мляко и българското бяло саламурено сирене.

Това са два продукта, които са наложени още от миналия век и са синоним на България, каза в интервю за AGRO.BG Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/.

„Ако говорим за ползи, то те не са директни, а по-скоро косвени. А именно-когато тези продукти вече бъдат защитени, няма да могат да бъдат имитирани от фирми от други региони. Защото когато един продукт спечели известност, интересът към него на пазара се увеличава, а успоредно с това се увеличават желаещите да го произвеждат и копират.“

Процедурата по кандидадстването до вписването на продуктите като защитени наименования трае около година, година и половина, коментира още г-н Присадашки. До момента страната ни има повече от 15 защитени наименования, но киселото мляко и саламуреното сирене са първите млечни продукти. Следващия продукт, който ще бъде защитен и чийто документи сдружението вече подготвя, е българският кашкавал.

 Автор: Валери Станев

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.