1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бави се стандартът за хляба

Бави се стандартът за хляба

Първо трябва да се въведе стандарт за брашното и пшеницата

Производството на хляб по стандарт ще ни позволи да ядем по-качествен, същевременно и по-скъп хляб, прогнозират производителите. Въвеждането на стандарт обаче е бавен процес. За да се направят стандарти за насъщния, трябва да има и стандарти за суровините, от които той се произвежда.

До 1990-та година са били отглеждани сортове пшеница, които са били сертифицирани по тогавашните стандарти за хляб. Тези сортове отдавна вече не са единствените, които сеят зърнопроизводителите у нас. Затова хлебопроизводителите казват, че преди да се мисли за стандарти за хляба трябва да се знае какви ще са стандартите за пшеницата и брашното. Производството по стандарт вероятно ще направи хляба по-скъп, но засега от бранша не могат да пресметнат точно колко.

Оказва се, че хората нямат нищо против да плащат малко повече, ако знаят, че хлябът е вкусен и качествен. Затова смятат, че би било добре да има стандарти.

Докато потребителите са в очакване на новите стандарти за хляб с надеждата, че той ще е и с по-добро качество, производителите казват, че и сега на пазара има добри продукти. За някои хора в бранша въвеждането на новия стандарт не би означавало непременно по-високо качество.

"Има производители, които произвеждат хляб на такова качество, че по-скоро би му паднало качеството, отколкото би му се увеличило", коментира Георги Попов от Асоциацията на хлебопроизводителите.

Другият положителен ефект за бизнеса е, че тези, които не спазват правилата на играта и не плащат данъци, могат и да не спазят новия стандарт.

Според данни на браншовите организации над 50% от хлебопроизводителите са част от сивата икономика.

Нормално е, ако се прави качествен хляб от качествени суровини, цената да е малко по-висока. Тези, които са в сивия сектор, трябва да излязат от него, защото няма как българската икономика да просперира.

Има глобени по отношение на стандарта за млякото и млечните продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.