Тенденцията е свързана с предупрежденията на здравните власти за криза в общественото здраве
Без антибиотици при отглеждането на животни – това предлагат все повече американски компании, които произвеждат здравословни храни. Тенденцията е свързана с предупрежденията на здравните власти за криза в общественото здраве.
Мерките са в резултат на силния натиск върху компаниите за месо да съкратят радикално употребата на антибиотици. Нарастващата антимикробна резистентност може да доведе до криза в човешкото здраве, предупреждават медици. Някои от компаниите са си поставили за цел да произвеждат 100% месо без антибиотици. Фирмите вече предлагат широка гама от пушени месни закуски, бекон и колбаси без стероиди, без генетично-модифицирани организми и без антибиотици. По този начин производителите се надяват да отговорят на потребителското търсене за чисти и устойчиви храни.