1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Безглутеновите растения са ценни за правилното хранене

Безглутеновите растения са ценни за правилното хранене

Снимка:

Тези зърнени продукти са животоспасяващи за милиони хора

 

Според някои вярвания, глутенът е открит от будистките монаси през VII век в Китай в опитите им да си набавят необходимите за здравето вегетариански продукти, които да заместят липсата на месо. Глутенът е сложен протеин с пластелиноподобна структура, който се съдържа в пшеничното зърно. Той притежава уникални свойства: освен много високата си хранителна стойност, глутенът прави възможно производството на 100% рециклируеми материи от пшенично зърно. Най-модерните технологични фирми започнаха да произвеждат от тях ‘зелени’ мебели например. И въпреки че бъдещето принадлежи на тази евтина, непретенциозна и изключително разпространена култура, съществуват безглутенови зърнени алтернативи, които в хранително отношение я превъзхождат. Безглутеновите зърнени продукти са животоспасяващи за милиони хора, които страдат от непоносимост към този тежък протеин и са изключително важни при захранване на малкото бебе. Те притежават уникално балансирано съдържание и са много ефикасни при всички видове диети. Разнообразното и балансирано хранене по време на зимните пости е от особена важност и това е най-подходящият момент да наблегнем на тези зърнени съкровища.

Най-разпространеният безглутенов продукт е оризът. Елдата, киноата и амаранта звучат екзотично за българския пазар, но са базови култури за местата, където се отглеждат. И трите могат да заменят кус-куса, ориза и дори брашното във всекидневната ви диета. Всяка от тези култури има свой екзотичен вкус и уникални характеристики.

1. Елда (гречка)

Елдата произхожда от Азия и е особено разпространена на север. Технически тя не е зърнен продукт, но е много богата на полезни вещества. Изключително подходяща за балансирано хранене по време на пости, за малки деца, бебета (след 7-ми месец) и при диети за отслабване. Био-култивираната гречка има натурално високо съдържание на:

- Растителни белтъчини и хранителни влакнини
- Всичките 8 незаменими аминокиселини
- Желязо, калций, цинк и антиоксиданти
- Витамини В1, пантотенова киселина (В5) и ниацин (PP, В3)
- Биофлавоноида рутин (витамин Р), сложни въглехидрати, магнезий и фосфор

Здравословна:
• Не повишава кръвната захар
• Уникално понижава холестерола
• Укрепва капилярите
• Пречиства черния дроб и е много полезна за червата

Белтъкът на елдата има по-висока биологична стойност от тази на зърнените храни, което се дължи на високото съдържание на лизин. От зрънцата й може да отгледате и биокълнове, които още повече повишават хранителната й стойност.

2. Киноа

Както и елдата, киноата се възприема като зърнена култура, но е по-скоро от семейството на спанака и цвеклото. Листата също може да се използват за салата, но на българския пазар има предимно семена и брашно от био киноа. На пръв поглед киноата прилича на кус-кус или просо, но е несравнимо по-пълноценна храна. Отглежда се по склоновете на Андите, където я използват не само за храна, но и като лекарство! Киноата облекчава болки и съдейства при зарастването на рани. От нея може да се произведе и алкохолна напитка, подобна на бира.

Киноата е богата на:
- Белтъчини - цели 16,2% (за сравнение в ориза те са 7,5%, в просото 9,9%, в пшеницата - 14%); някои сортове киноа съдържат над 20% протеини
- Както и при елдата, освен чист белтък в тези малки зрънца се съдържат всичките 8 аминокиселини, необходими на тялото ни
- Въглехидрати, мазнини, някои витамини, минерали, желязо, калций и магнезий
- Скорбяла, захари, минерали, витамини, растителни влакна

По хранителните си качества се доближава до млякото. Половин чаша киноа осигурява денонощната порция от протеини, необходима на децата. Освен всичко казано дотук, киноата е и нискокалорична! Тендецията за здравословна диета и грижа за тялото извади киноата от Южна Америка и тя вече е хит в еко-ресторантите по цял свят.

3. Амарант

Амарантът е култура от Америка, основно препитание на древното местно население като ацтеки и инки. В днешно време се отглежда в Мексико, Перу, САЩ, Непал, Индия, но испанските завоеватели я подценяват по някаква причина и тя не идва в Европа.
Био амарантът има много висока хранителна стойност, съдържанието на суров протеин в семената е между 12,5% и 17,5%, като са особено богати на лизин. Балансираността на аминокиселините превъзхожда зърнените култури. Освен на протеин, семената на амаранта съдържат:
- мазнини - 6-10%, като 3/4 са ненаситени
- съдържащите сяра аминокиселини, метионин и таурин, които са важни хранителни компоненти, предпазващи от чернодробни възпаления и важни за нормалното развитие на новородените
- токофероли (витамин Е), притежаващ антиоксидантни свойства; токоферолите могат да бъдат използвани като лекарство за намаляване на холестерола в кръвта

По своята пълноценност (според класификацията на FAO, 75 бала) амарантовите протеини се нареждат след яйчния протеин (100 бала, който е и еталон за оценка) и пред млечния (70 бала), соевия (68 бала), пшеничния (58 бала), царевичния (44 бала). Смилаемостта на амарантовия протеин след термична обработка е сравнима с тази на млечните продукти (кашкавал, сирене).

И от трите уникални култури могат да бъдат приготвяни разнообразни и вкусни храни. Като цяло приготовлението и на био елдата, и на киноата и на амаранта е еднакво – най-общо като на ориза. Могат да се консумират като гарнитури към месо, като каши и десерти. Добре е предварително да се накисват за една нощ. Прорасналите зърна и от трите са изключително полезни. И накрая – тези продукти са толкова непознати за България, че имате пълната свобода да експериментирате според вашите вкусови предпочитания. /bio.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.