1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биовиното все по-популярно в Италия

Биовиното все по-популярно в Италия

Цените на лозовите масиви също главоломно се покачват

Виното от органично производство се радва на все по-голяма популярност в Италия. По данни на фермерската организация Колдирети през миналата година в страната са продадени 4 милиона и 940 хиляди литра био-вино, което е с 18 процента повече, отколкото през 2017-та.

Ръст на продажбите има и при пенливото вино от биопроизводство. Там увеличението е с 12 на сто до 405 хиляди литра. Според Колдирети към момента в страната био-лозя има на 71 хиляди хектара, както и около 35 хиляди хектара, които са в процес на трансформация. Това са 12 процента от общата биоплощ в цяла Италия.

Заради нарасналото търсене на този вид вино, цените на лозовите масиви също главоломно се покачват. За един хектар в област Пиемонт, засаден със сорта бароло, вече се плащат до 2,5 милиона евро, при цена от 1 милион в края на 2017 година. Малко по-евтино се продават био-лозя с брунело - като най-високите цени достигат около 1 милион евро за хектар. Средната цена за хектар лозе в Италия е 51 хиляди евро, или два пъти и половина повече, отколкото площите за други култури.

Най-високите цени се плащат за лозя в област Трентино-Южен Тирол, средно по 200 хиляди евро за хектар. Следва регионът около Венеция с цени от 140 хиляди евро за хектар. Въпреки високите цени за масивите, смяната на поколенията във винения бранш върви много бързо. Към момента една пета от стопаните са под 35 години, като обработват особено големи площи и генерират значителни обороти. В сектора работят общо 1,3 милиона души, произвели през миналата година 48,5 милиона хектолитра вино. През 2018-та оборотът се е покачил с 3 процента до 11 милиарда евро, същия ръст има и при износа, донесъл 6,2 милиарда евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.