1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Биоземеделието във Франция вече няма да получава субсидии от държавата

Биоземеделието във Франция вече няма да получава субсидии от държавата

Редица организации на биофермери разкритикуваха решението на кабинета

Биоземеделието във Франция вече няма да получава субсидии от държавата. Това реши правителството в Париж, на фона на продължаващия вече години ръст в сектора. Редица организации на биофермери веднага разкритикуваха решението на кабинета.

От кабинета са на мнение, че пазарът е този, който трябва да подкрепя биоземеделието. Подобно становище застъпва и френският евродепутат Ерик Андрио – той смята, че трябва да се промени начинът на ползване на земеделските земи. Въпреки това, биоземеделието трябва да остане централна точка при бъдещи реформи на Общата селскостопанска политика, смята Андрио.

По данни на френската Агенция за биохрани, само две страни в Европейския съюз са намалили биопроизводството през последните години. Във Великобритания в периода 2010-2015 година площите намаляват с около 30 процента годишно. Подобна е и ситуацията в Холандия. Това са и единствените две страни, прекратили субсидиите за биосектора – правителствата се сметнали, че той може да се справи сам.

Във Франция биоземеделието вече не е нишов пазар, сочи статистиката. Стопаните разполагат със 7,3 процента от площите и дават хляб на 10 на сто от заетите в селското стопанство. Само за първите три месеца на тази година броят на биофермерите е нараснал с 9 процента. Наскоро проведени сондажи показват, че близо две трети от французите са на мнение, че биоземеделието може да даде решения за редица екологични проблеми. През 2016 година оборотът с биопродукти в страната е достигнал 7 милиарда евро, със 7 процента повече спрямо предишната година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.