1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 6 хил. земеделци ще трябва да връщат евросубсидии за 2009 г.

Близо 6 хил. земеделци ще трябва да връщат евросубсидии за 2009 г.

Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на фонд "Земеделие"

Близо 6 хил. земеделски производители ще трябва да връщат взети през 2009 г. субсидии, като предстои те да им бъдат удържани от плащанията за кампания 2010 г., които се правят в момента. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на фонд "Земеделие" в края на миналата седмица.

Все още не е известно каква сума ще трябва да бъде възстановявана, но много земеделски производители възразиха срещу въвеждането на санкция със задна дата. Част от засегнатите съобщиха, че на практика сега трябва да се съгласят с глобите, за да получат настоящите си субсидии, което впоследствие ще ги лиши от възможността да ги обжалват по съдебен ред, пише  "Дневник".

През 2009 г. земеделските производители са кандидатствали за директни плащания на площ, които според регламентите трябва да получат до средата на 2010 г. Тогава те са очертали в системата на фонд "Земеделие" земите, които обработват, и впоследствие са им платени средствата. В момента на получаването им земеделското министерство не е било готово с новата ортофотокарта на земите.

Едва през есента на 2010 г. са направени новите снимки от въздуха на територии от страната. След това са извършени и корекции в системата от предходната година, в която фермерите са очертали земите, за които получават субсидии.

Според засегнати стопани в момента фонд "Земеделие" извършва проверки чрез коригираната  система, макар субсидиите да са отпуснати по старата, и налага глоби за кампания 2009 г. Така е възможно покрай реалните нарушители да бъдат санкционирани и добросъвестни стопани.

Други засегнати фермери съобщиха, че от фонд "Земеделие" настояват да подпишат декларация, че са съгласни с наложената глоба за 2009 г., за да си получат субсидиите за тази. Според тях това ще ги лиши от съдебното й оспорване. Информацията косвено се потвърждава и от официалното съобщение на фонда, според което 1220 от глобените 5800 "вече са получили европейските си средства за кампания 2010 и ще получат националните си доплащания, след като им бъде удържана сумата, която трябва да възстановят за кампания 2009".

Това не е първият случай, в който фондът налага глоби със задна дата. Така например преди няколко месеца стана ясно, че млади фермери, кандидатствали с проекти за разсадници по Програмата за развитие на селските райони, които вече са получили част от субсидиите си, трябва да ги възстановят. Причината е, че не са имали към момента на кандидатстване удостоверение за регистрация в Агенцията по апробация и семеконтрол.

Изискването за документа обаче не е съществувало при кандидатстването, а проектите на фермерите са били одобрени от фонд "Земеделие" въпреки липсата му. От институцията признаха грешката, като обясниха, че се търсят варианти субсидиите по тези проекти да бъдат платени със средства от националния бюджет.

Фонд "Земеделие" трябва да изплати над 1 млрд. лв. на земеделските производители през тази година. Крайният срок за това е 30 април, като датата беше определена след протести на зърнопроизводителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.