1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 900 милиона евро допълнителна помощ ще получат руските зърнопроизводители до 2020-та

Близо 900 милиона евро допълнителна помощ ще получат руските зърнопроизводители до 2020-та

Целта е зърнопроизводителите да подобрят логистиката и да увеличат складовите си капацитети

Близо 900 милиона евро допълнителна помощ ще получат руските зърнопроизводители до 2020-та. Президентът Путин обещава подкрепата на фона на рекордната зърнена реколта през тази година и големите запаси. Средствата ще бъдат предоставени както под формата на субсидии, така и на техническа помощ.

Целта е зърнопроизводителите да подобрят логистиката и да увеличат складовите си капацитети. Стопаните ще получават кредити при облекчени условия, освен това ще има дотации за железопътния транспорт на зърно от по-отдалечените региони към центровете за преработка, потребление и експорт. Изявлението на Путин е в отговор на засилващите се протести на фермери, които не могат да продадат продукцията си и са принудени да оставят част от реколтата на полето. В апел до агроминистъра Ткачов зърнопроизводители от 50 региона на Русия настояха за спешна програма за изграждане на нови силози.

По данни на митническите служби в Москва за четирите месеца на 2017/18 стопанска година експортът на зърно от Русия е нараснал с 21 процента спрямо предходната година до 13,5 милиона тона. Износът на пшеница за споменатия период се е увеличил до 10,4 милиона тона, на ечемик до 3 милиона тона, а на царевица до 903 хиляди тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.