1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Буря в чаша мляко

Буря в чаша мляко

Млечен шейк! Какъв точно?

Отменената на първа инстанция в съда Наредба за изискванията към млечните продукти, която въвеждаше ограничения при производството на продукти с растителни заместители, тъй като не е изпълнена по правилата на процедурата за съгласуване с Брюксел доведе до сериозни разногласия в сектора. Животновъдите моментално съобщиха, че са в стачна готовност поради възможността ограниченията да отпаднат напълно, ако петчленен състав на съда потвърди решението, и настояват за допълнителни ограничения.

Преработватели пък искат отпадането само на част от спорните текстове, а земеделското министерство смята, че процедурите по обжалвания печелят време за намиране на компромис. На този етап обаче той изглежда трудно постижим.

В самата наредба има няколко спорни текста, но най-големи полемики предизвика идеята на ограничение на бизнеса на мандрите. Според агроминистерството всяка фирма трябва да избира дали ще произвежда продукти от мляко или от растителни мазнини. В случаите, когато е избрала да бъде преработвател на мляко, тя ще има възможност да изпълнява поръчки със заместители два пъти годишно и само след предварително уведомление и проверка от агенцията по храните. Мотивите на ведомството бяха, че в момента имало случаи, когато фирми със смесено производство поставят на етикета информация, че продуктът е от мляко, а в действителност в него има палмово масло.

Според министър Станков  мандрите трябва да работят целогодишно с чисти продукти.

Има предложение от страна на млекопроизводителите, работещите със заместители фирми изобщо да не се наричат мандри. Друга идея на фермерите е да има допълнителен данък за имитиращите продукти.

Евентуалното премахване на фирмите с имитиращи продукти от списъка с мандрите би им отнело правото да изкупуват мляко от производители според работещата в ЕС квотна система за краве мляко. Според фирми от бранша обаче и при продуктите със заместители в състава им все пак има такава суровина, което би означавало тя да бъде набавяна от друго преработвателно предприятие. Производителите на мляко настояват и да се въведат известни ограничения и при ползване на растителните заместители и в сладкарската индустрия.

В земеделското министерство има работна група, която търси решение как да се променят спорните текстове от Наредбата, така че да защитят интересите на потребителите, производителите и преработвателите на мляко. Какво ще бъде решението и чии интереси ще надделеят предстои да видим.

Опитахме да разберем какво е мнението на потребителите на Agro.bg, чрез седмичната анкета : 67% от тях подкрепят оставането в сила на Наредбата, смятайки, че тя пази млекопроизводителите и потребителите, 33% смятат, че определени текстове се нуждаят от промяна, за да се угоди на всички браншове. Поддръжници на идеята, че Наредбата затруднява млекопреработвателите при изпълнението си няма.

Всички твърдят убедено, че работят в интерес на потребителите...тях обаче май никой не ги пита. Най-лошото е това, че те се интересуват сякаш повече от цената на продуктите, отколкото от техния състав. Дано  шумът, който се вдигна около тази наредба се окаже полезен поне в тази насока.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.