1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Четири международни организации срещу бойкота на свинското месо

Четири международни организации срещу бойкота на свинското месо

Организациите се обосновават на факта, че вирусът H1N1 не се предава чрез употребата на свинско месо при хранене

Изявлението идва след като Китай и Русия, основните потребители на американското свинско месо, забраниха вноса му заради заплахата от разпространяване на свинския грип. Някои държави – Индонезия, Украйна, Филипините и Сърбия - забраниха вноса от САЩ само на определени продукти от свинско месо.

В общо комюнике Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО), Световната търговска организация (СТО) и Световната организация за животинско здраве (СОЖЗ) заявяват, че ограниченията за внос на месо не могат да бъдат оправдани от заплахата за разпространяване на свинския грип, защото, както са установили учените, вирусът H1N1 не се предава чрез употребата на свинско месо при хранене, предаде електронното издание Газета ру.

Според специалистите, голям брой хора имат естествен имунитет срещу болестта, защото имат изградени антитела, които са се създали при сблъскването им с други форми на грип, които са много близки до т.нар. „свински" и уточняват, че трябва да се продължат изследванията.

По данни на Световната здравна организация броят на заразените с болестта надхвърли 650. Освен Мексико, откъдето и тръгна вирусът, заразата е регистрирана в Канада, Нова Зеландия, Китай, Израел и осем европейски нации.

Свинският грип ще бъде главна тема на предстоящото заседание на Общото събрание на ООН, което ще се проведе на 04.05.2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.