1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавна помощ за висококачествени семена са ползвали над 90% от клиентите на агенцията по сортоизпитване

Държавна помощ за висококачествени семена са ползвали над 90% от клиентите на агенцията по сортоизпитване

Това сочи Междинен анализ за периода 2009 -2011 г.

Над 90% от клиентите на агенцията по сортоизпитване, апробация и семеконтрол са се възползвали от държавна помощ за висококачествени семена. Това сочи Междинен анализ от прилaгането на държавна помощ „Помощ за насърчаване производството и използването на висококачествени семена” за периода 2009 -2011 г., съобщиха от МЗХ.

Целта на помощта е увеличаване на производството и използването на сертифицирани (качествени) семена, първоначално за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи и тютюн, а от края на 2011 г. и за зеленчукови култури. Тя се предоставя за компенсиране на разходите на земеделските производители, които са малки или средни предприятия по смисъла на Регламент 70/2001/ЕС, за предоставяните от Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) на услуги по сертификация на семена:

- полска инспекция на семепроизводни посеви;
- издаване на етикети;
- вземане на проби от партиди семена, предназначени за сертифициране;
- лабораторен анализ на проби семена по групи култури;
- извършване на последващ контрол на партиди семена.

Срокът на приложение на държавната помощ е четири години – от 01.01.2010 г. до 31.12.2013 г.

Държавната помощ се предоставя за основните групи полски култури: пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, люцерна, соя, грах, фий, ориз, картофи и тютюн.

През 2010 г. по държавната помощ ИАСАС е предоставила услуги на стойност 723 хил. лв. или 87% от общия обем на услугите за съответните култури за годината поради това, че помощта стартира през месец май, когато част от услугите по сертификацията вече са извършени. През 2011 г. са предоставени услуги на стойност 884 хил. лв., което представлява 95% от общата сума за сертификация на семена от съответните култури за годината.

От държавната помощ за насърчаване производството и използването на висококачествени семена за изтеклите две години са се възползвали над 90% от клиентите на агенцията, които в голямата си част са малки и средни предприятия по смисъла на Регламент 70/2001/ЕС.

Сертифицираните семена, произведени през периода на действие на помощта, са достатъчни за засяването на почти 50% от площите с пшеница в страната (при 35-40% в годините преди 2010 г.), като може да се предположи, че именно помощта е допринесла за този ръст.

Услугите по сертификация на семена от пшеница и ечемик заемат основна част от помощта - 650 хил. лв. или около 75% от общия брой на сертифицираните семена в страната. Увеличението на площите, засети със сертифицирани семена се отразява съществено на качеството на произведеното зърно, което има по-добри показатели във фитосанитарно отношение и на практика води до реализиране на по-високи добиви.

През периода на 2010 и 2011 г. площите, заявени за сертификация, са съответно 452 хил. дка и 420 хил. дка. Намаление на площите се отчита при посевите от пшеница (5.5%) и ечемик (31%), но това се дължи основно на неблагоприятните климатични фактори. Същевременно през периода на предоставяне на помощта се отчете ръст при площите заети със сертифицирани семена от слънчоглед (85.5%) и картофи (32.8%).

Друг ефект от държавната помощ е ангажирането на допълнителна работна ръка в селските райони с висока безработицата, тъй като семепроизводството е много по-трудоемко от конвенционалното производство.

Директните ползватели на помощта са съответно 529 за 2010 г. и 567 за 2011 г., но положителният ефект от производство на повече и по-качествена продукция от единица площ и подобряване агроекологичността на селскостопанската продукция е от значение в национален план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.