1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дефицит от над 200 милиона евро отчита външната търговия с агропродукти на Румъния

Дефицит от над 200 милиона евро отчита външната търговия с агропродукти на Румъния

Най-голям дял от румънския експорт заема пшеницата

Дефицит от над 200 милиона евро отчита външната търговия с агропродукти на Румъния за първите 9 месеца на годината. Според земеделското министерство износът е бил на стойност малко над 4 милиарда, докато внесените стоки са стрували близо 5 милиарда евро.

Основен търговски партньор на северната ни съседка е Европейският съюз. За другите 27 страни-членки са били насочени 60 процента от изнасяните стоки, от там идват и 80 на сто от внасяните продукти. Положителен баланс има при търговията с трети страни. Експортът за тези пазари за първите три тримесечия на 2016г. е бил на стойност близо 2 милиарда, докато вносът е наполовина – 814 милиона евро.

Като цяло обаче остава дефицит от 254 милиона евро, след като за същия период на 2015 година балансът е бил положителен, с плюс от 23 милиона.

Най-голям дял от румънския експорт заема пшеницата. От януари до края на септември са били изнесени около 5 милиона тона за близо 870 милиона евро. На второ място са тютюневите изделия за близо 600 милиона, а за 1,3 милиона тона рапично семе румънските търговци са получили 483 милиона. На четвърто място се нарежда царевицата с 1,8 милиона тона и 400 милиона евро.

При импорта на челна позиция е свинското месо, от което са внесени близо 142 хиляди тона за 240 милиона евро. Над 170 милиона евро са похарчени и за вноса на 1,1 милиона тона пшеница. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.