1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Дестилирано в България“: Първа национална среща на преработвателите на етерично-маслени култури се състоя в Стара Загора

„Дестилирано в България“: Първа национална среща на преработвателите на етерично-маслени култури се състоя в Стара Загора

Една от темите на срещата бе създаването на общи правила и стандарти за работа по веригата на доставки

Близо 100 представители от 71 дестилерии се събраха на 15 юни 2021 г. в Стара Загора на Първата национална среща на преработвателите на етерично-маслени култури. По време на събитието, организирано от неправителствената организация ИнтелиАгро, участниците обсъдиха най-наболелите теми в бранша и потърсиха възможни решения.

„Износът от България на етерични масла, включително конкрет и абсолю с код 330129 се е утроил в обем и е нараснал пет пъти в стойност през последното десетилетие като през 2020 г. е около 100 млн. щатски долара. Сумата е съпоставима с износа на птиче месо за същата година и е с едва 20 млн. под тази на сектор „плодове“, което идва да подчертае значимостта на отрасъла отвъд „бутиковата“ представа за него.,“ показва равносметката на ИнтелиАгро. Според Николай Вълканов, управител на неправителствената организация, голяма част от предизвикателствата пред сектора произлизат от бързия растеж и към днешна дата са налице опасения за бъдещето развитие. Като основни предизвикателства той очерта резките колебания в цените, свръх-производството, влошената сортова структура и цялостната липса на визия за сектора.

Последвалата дискусия на тема „Розова кампания 2021“ с участието на водещи преработватели у нас се обедини около мнението, че се очакват по-ниски количества произведена крайна продукция през тази спрямо миналата година поради по-кратката кампания, останалия необран розов цвят, влошени рандемани и ограниченията при договарянето с розопроизводителите. По отношение на ефекта от приетия през миналата година Закон за розата липсваше единно мнение, като основната критика беше свързана с липсата на контрол по прилагането му. Що се отнася до държавната помощ de minimis за компенсиране част от разходите за преработка на розов цвят участниците се обединиха около тезата, че тя е неработеща и има потенциал дори да влоши ситуацията в бранша.

Очаква се силна лавандулова кампания въпреки ниските изкупни цени. Основната част от насажденията с лавандула бяха създадени през 2019 година и се очаква да влязат в пълно цветодаване през настоящия сезон. Същевременно ниските цени стимулират износа и само за първите два месеца на 2021 е изнесено с 28% повече лавандулово масло, спрямо същия период на 2020 година. Голямата неизвестна е дали производството може да бъде устойчиво при настоящите ценови нива.

Друга важна тема, която беше дискутирана по време на срещата беше проблемът с растителния остатък от преработката на лавандула, който расте лавинообразно с всяка изминала година. Според сега действащите разпоредби той се класифицира като отпадък, за който следва да се спазват нормативите на закона за управление на отпадъците. Една от възможностите е този отпадък да се депонира. Необходими са спешни действия в посока промяна на режима и създаване на възможности за утилизиране на остатъка, тъй като от една страна депонирането му е прекалено скъпо, а от друга регионалните депа отказват да го приемат поради липса на място.

Първата национална среща на дестилаторите на етерично-маслени култури завърши с представянето на концепцията „Дестилирано в България“. Тя предвижда организирането на бранша около общи правила и стандарти на работа по цялата верига на доставки с цел сдружаване за защита и отстояване на интересите на сектора. Очаква се следващата среща да бъде през есента.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.