Димитър Греков: Разчитаме на сътрудничеството със САЩ за развитието на напояването

Снимка:

През последните години у нас поливните системи не са развивани

През последните години у нас поливните системи не са развивани, а модерното земеделие е немислимо без тях, защото засушаването е трайно. Разчитаме на сътрудничеството със Съединените щати в разработването на цялостен план за развитието на напояването в България. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на среща със заместник-посланика на САЩ у нас Брайън Далтън и земеделско аташе за България Майкъл Хени.

„Необходима ни е пълна експертиза за състоянието на напоителните системи, възможностите за трасиране и прогнозиране, а също така и за направата на план за цялата страна, което е голямо предизвикателство”, подчерта министър Греков. Той уточни, че не става дума за самото осъществяване, което е непосилно за едно правителство, а за направата на картина за напоителните системи в България. „Това би могло да се случи в рамките на 1-2 години”, каза още министърът.

Американските гости обясниха, че по програмите за обмен на опит българските земеделски производители проявяват голям интерес именно към това как е развито поливното земеделие в Съединените щати, както и към управлението на риска от различните климатични промени. „Точно заради това САЩ могат да ни бъдат полезни със софтуер, с ноу-хау и с идеи, защото те имат необходимия опит. Това е хубав опит, който може да покажем на света”, каза в заключение проф. Греков.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.