Първоначално тестовете ще се правят за говеждо и телешко месо
ДНК тест за проследяване на произхода на месото ще въведе месарската индустрия в Швейцария. Идеята е системата да заработи от идната пролет, а окончателното решение за пускането й трябва да бъде взето до края на месец юни.
Чрез ДНК тест по всяко време ще е възможно да се установи дали месо, продавано с швейцарски етикет, действително е от животно, отгледано и заклано в страната. Тази прозрачност ще даде на потребителите нужните сведения за информиран избор.
Управителният съвет на швейцарската браншовата организация на месопроизводителите, преработвателите и търговците е одобрил основните точки за въвеждането на системата за проследяване на произхода.
Първоначално тестовете ще се правят за говеждо и телешко месо, а след това ще се проверяват и свине, овце, кози и птици. За изграждане на базата данни от всяко животно, доставено в кланица, ще бъде взимана проба, която ще бъде анализирана в независима швейцарска лаборатория.