1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДНК тест ще проследява произхода на месото

ДНК тест ще проследява произхода на месото

Първоначално тестовете ще се правят за говеждо и телешко месо

ДНК тест за проследяване на произхода на месото ще въведе месарската индустрия в Швейцария. Идеята е системата да заработи от идната пролет, а окончателното решение за пускането й трябва да бъде взето до края на месец юни.

Чрез ДНК тест по всяко време ще е възможно да се установи дали месо, продавано с швейцарски етикет, действително е от животно, отгледано и заклано в страната. Тази прозрачност ще даде на потребителите нужните сведения за информиран избор.

Управителният съвет на швейцарската браншовата организация на месопроизводителите, преработвателите и търговците е одобрил основните точки за въвеждането на системата за проследяване на произхода.

Първоначално тестовете ще се правят за говеждо и телешко месо, а след това ще се проверяват и свине, овце, кози и птици. За изграждане на базата данни от всяко животно, доставено в кланица, ще бъде взимана проба, която ще бъде анализирана в независима швейцарска лаборатория.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.