1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 11 земеделски парцела край Петолъчката достъпът е разрешен

До 11 земеделски парцела край Петолъчката достъпът е разрешен

Снимка:

Това каза министър Найденов пред земеделски производители в село Лозенец

Разрешен е достъпът на земеделски производители до 11 парцела от забранената 3-километрова зона, засегнати от взривовете на склад на „Берета трейдинг". Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред земеделски производители в село Лозенец.

От днес започват и проверките на място от служители на общинските служби по земеделие и Държавен фонд „Земеделие". Те ще съставят протоколи за това, какъв процент от продукцията е унищожен. Възражение от страна на фермерите могат да се правят на място, като при необходимост те могат да се обръщат и към независими оценители. Хората ще бъдат оценени на 100% за загубите си, като финансовите средства ще бъдат осигурени от фирмата „Берета трейдинг".

„3000 дка от площта вече е почистена, но 100% сигурност никой не би могъл да даде", каза министърът. Затова ако някой се страхува, да се обърне към военните, които биха могли да влязат преди него и да направят проверка на терена, защото сигурността на хората е най-важна, допълни още той.

Приоритет при прочистването на площите е даден на зърнените култури, ечемик и пшеница заради сезона на жътвата. Всяка седмица ще бъде обновявана информацията за парцелите с разрешен достъп. Тя ще бъде подавана седмица за седмица на кмета на общината, уточни областният управител на Ямбол Димитър Иванов.

На срещата присъства и командирът на сухопътни войски бригаден генерал Нейчо Ненов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.