1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2030 г. Германия прекратява производството на фуражни култури за биогорива

До 2030 г. Германия прекратява производството на фуражни култури за биогорива

Министрите обясняват решението си с войната в Украйна

До 2030 година Германия ще прекрати употребата на фуражни култури за производството на биогорива. Това планират министерствата на земеделието и околната среда, ръководени от зелените министри Джем Йоздемир и Щефи Лемке.
 
Още през следващата година, горната граница за биогорива, произведени от фуражни или хранителни растения ще бъде свалена от сегашните 4,4 на 2,5%. След това този дял постепенно трябва да бъде намален до нула.
 
Изчисленията на двете ведомства показват, че още догодина 4,2 милиона тона храни и фуражи ще бъдат пренасочени от автомобилните резервоари към трапезата, респ. фуражната индустрия. С това площите за хранителни и фуражни култури ще се увеличат с над 1 милион хектара.
 
Лемке и Йоздемир обясняват решението си с войната в Украйна и свързания с нея недостиг на храни. Затова те настояват площите, на които сега се отглеждат растения за биогорива, да бъдат използвани за зърно, царевица и други култури, подходящи за храна. Идеята се ползва и с подкрепата на провинциалните министри на околната среда, но среща съпротивата на либералите, които са най-малкият  партньор в правителствената коалиция. Според либералния министър на транспорта отказът от този вид биогорива ще доведе до по-големи емисии от въглероден диоксид, което не отговаря на климатичните цели на правителството.
 
Остра критика идва и от Сдружението на производителите на биогорива. В свое изявление организацията нарича плана на Лемке и Йоздемир "необмислена зелена политика, която противоречи на опазването на климата". Сегашните правила за биогоривата бяха въведени преди половин година, а сега заради идеологически причини един цял бранш ще бъде съсипан, се казва още в изявлението. Според сдружението подобна мярка не е нужна, тъй като производителите на етанол използват предимно зърно, което не е подходящо за храна за хората

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.