1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До 2040 г. в Германия ще останат само 100 хил. ферми

До 2040 г. в Германия ще останат само 100 хил. ферми

Малките и средни семейни ферми са най-силно застрашени

Мрачно бъдеще за германското селско стопанство чертаят експерти от голяма банка във Федералната република. Според публикувано наскоро проучване до 2040 година броят на фермите в страната драстично ще се свие, така че след 15-тина години ще останат само 100 000 стопанство.
 
Анализаторите виждат причините на това развитие в сериозните структурни промени, на които е подложен аграрният сектор. На първо място става дума за все по-строгите изисквания за екология, хуманно отношение към животните и управление на стопанствата, които оказват най-големия натиск върху фермерите. Допълнителни проблеми им създава липсата на квалифицирана работна ръка, както и често нерешените въпроси за наследяването на стопанствата, когато те са семейни.
 
Именно малките и средни семейни ферми са най-силно застрашени, докато био-стопанствата и тези, отглеждащи специални култури, най-вероятно ще оцелеят, се казва още в проучването. Според експертите броят на фермите ще намалее, а тези, които останат, ще се разширят, ще разполагат с повече капитал и с повече технически средства. Така до 2040 година средната площ на ферма в Германия ще се уголеми от сегашните 65 на 160 хектара.
Анализаторите посочват също така, че през последните десетилетия селското стопанство все повече губи своето значение за общата икономика. Ако през 1970 година секторът е давал 3,3 процента от германския брутен вътрешен продукт, то през 2022 неговият дял е бил около 1 на сто.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.