1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До дни ще започне брането на малини в шуменското село Миланово

До дни ще започне брането на малини в шуменското село Миланово

Още няма заявена твърда изкупна цена

До дни ще започне брането на малини в шуменското село Миланово, като масовата кампания се очаква да започне към 10 август.

Реколта ще бъде прибрана от около 500-600 дка с малинови насаждения в землището на селото. Обикновено над 600 кг/дка е добивът, като метеорологичните условия и напояването са основен фактор за малината, каза кметът Ариф Мехмед, цитиран от Агенция Фокус.

На този етап никой не търси да наема работници за брането, тъй като няма заявена твърда изкупна цена за килограм малини. Споменават се 2,50 лв. за килограм, а само преди две години средно беше 5 лв., каза Мехмед. По думите му, културата е трудоемка и с цена от 2 лв., разходите не могат да се поемат, камо ли да има печалба. Миналата година малината се е търгувала в началото на кампанията за 3,20 лв., като цената е паднала до 2,80-2,50 лева. Ако нивата паднат под тези цифри, е безсмислено да започва брането. „Меко казано, тази година сме в капан на закупчиците, чакаме цени, а нямаме хладилници за съхранение на плода, не сме сдружение, а просто обикновени земеделски производители”, каза Мехмед.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.