1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добивът на царевица у нас тази година ще е около 500 килограма от декар

Добивът на царевица у нас тази година ще е около 500 килограма от декар

Площит намаляват през последните години

Около 500 килограма от декар ще бъде средният добив от царевицата у нас за тази година, прогнозира директорът на Института по царевицата, ст.н.с.д-р Димитрина Илчовска. Засушаванията през май се отразиха до известна степен неблагоприятно, но падналите валежи, особено през юли, допринесоха за добрия растеж и развитие на културата, посочи тя. Производителите, които са спазили технологията, могат да очакват резултати от порядъка на един тон зърно от декар, допълни Илчовска.

През последните години у нас се наблюдава тенденция на намаляване на площите с царевицата, допълни директорът на института. Културата бе на второ място след пшеницата по площи, а сега е на трето след слънчогледа. Площите с царевица са наполовина в сравнение с 1990 г., като основната причина е намаляването на поголовието в животновъдството, поясни експертът.

По думите й разрушаването на хидромелиоративната система за напояване у нас е една от причините да произвеждаме по-малки количества зърно. Няма нито една друга земеделска култура, която да е подложена на такава силна конкуренция от внос на семена от чужди фирми, но институтът има амбицията да запази висок дял на българските хибриди, казва още Илчовска.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.