1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добивите от пшеница в Германия са с 15% под средното ниво

Добивите от пшеница в Германия са с 15% под средното ниво

Особено силно от сушата е засегната североизточната част на Федералната република

В много региони на Германия жътвата на пшеницата е приключена. Първите резултати показват, че заради сушата и високите температури добивите са с до 15 процента под средното ниво, съобщават от Германския земеделски съюз.
 
В актуалната си прогноза фермерският съюз очаква тази година реколтата да достигне малко над 21 милиона тона. Количеството е по-голямо от миналогодишното, но изостава с 10 до 12 процента под средното за последните пет години.
 
Особено силно от сушата е засегната североизточната част на Федералната република. Но и в регионите с добри резултати има площи със слаби добиви или с ниско съдържание на белтъчини, което определя и продажната цена. Според Земеделския съюз това от една страна се дължи на неблагоприятните метеорологични условия, а от друга – на намалените дози азотни торове. Изчисленията на бранша показват, че тази година количеството мелничарска пшеница ще бъде по-малко в сравнение с 2021-та.
Засега реколтата от ръж и тритикале се очертава да достигне миналогодишните обеми, но за оценка на качеството все още е рано. Положителна изненада се очаква от рапицата. Към днешна дата от маслодайната култура ще бъдат прибрани по 3,7 тона от хектар, което е с 200 хиляди килограма повече, отколкото през миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.