1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра реколта, ниски изкупни цени и високи ренти в Добруджа

Добра реколта, ниски изкупни цени и високи ренти в Добруджа

Средният добив от пшеница за цялата страна възлиза на 580 кг от декар

Добра стопанска година с високи добиви и ниски изкупни цени – това е равносметката, с която започна Осмият бизнес-форум „Фермата“ в Добрич, организиран от сп. Enterprise. През това лято е пожъната най-добрата реколта от пшеница за последните 30 години – 6,5 милиона тона, съобщи Костадин Костадинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Средният добив от пшеница за цялата страна възлиза на 580 кг от декар. В Добруджа показателите стигат до 700-800 кг от декар. Цените обаче са от 260 до 280 лева за тон продукция. В същото време очакваните ренти в Добричка област са от 90 до 110 лева.
Изчисленията показват, че реалната печалба от декар пшеница възлиза средно на 110 лева. От декар царевица и слънчоглед – на 90 лв.

В същото време земеделските кооперации и частните земеделски стопанства работят по два различни закона и това поражда противоречие между двете структури. 900 са кооперациите у нас.

С тази законодателна рамка не могат да се постигнат желаните промени в структурата на  земеделието у нас, подчерта още Явор Гечев.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.