1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра реколта очакват италианските лозари тази година

Добра реколта очакват италианските лозари тази година

Лозарството в страната генерира всяка година оборот от 10 милиарда евро

Добра реколта очакват италианските лозари тази година. По данни на земеделския съюз Колдирети, производство на вино ще бъде с 5 процента повече от миналата година, когато е било в размер на 47 милиона хектолитра.

Добивите в различните региони на страната обаче няма да са еднакво добри. Докато на Юг, в Пулия например лозарите ще приберат 15 на сто повече грозде, земеделските стопани от северната провинция Ломбардия ще имат с 10 процента по-малка реколта заради променливите климатични условия.

Тази година гроздоберът е започнал една седмица по-късно в сравнение с 2015-та, когато е било много горещо и сухо. Тогава беритбата е стартирала на най-ранната дата от няколко десетилетия насам. Ако прогнозите за слаба реколта във Франция се потвърдят, Италия има шанс отново да изпревари основния си европейски конкурент. Френските лозари се оплакват от различни гъбни заболявания, което може сериозно да намали добивите им.

Според земеделския съюз Колдирети качеството на италианското грозде тази година ще бъде много добро, най-вече заради меката зима. Лозарството в страната генерира всяка година оборот от 10 милиарда евро само от продажбата на вино и дава хляб на близо милион и 300 хиляди души.

По официални данни, в Италия грозде се отглежда на 650 хиляди хектара, от които на 480 хиляди са засадени винени сортове. Повече от половината оборот с вина идва от износ, а през първото тримесечие на тази година експортът е нараснал с 2 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.