1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добра реколта от маслини в Петрич

Добра реколта от маслини в Петрич

Беритбата продължава и през ноември

Типичното за Гърция дърво расте в имотите на петричани от около 10 години, но отглеждането на маслини бързо набира скорост напоследък, пише в. Стандарт. "Бях в основата на отглеждането на тази култура в нашата община. Занимавам се с това вече десетилетие. Най-радостното е, че поне 400-500 мои съграждани имат маслини в дворовете си и берат по 10-15 килограма плод", информира Никола Попов.

Беритбата на дърветата започва в края на октомври  и продължава през ноември. Най-добре в региона вирее Зелена превъзходна маслина от полуостров Халкидики. Тя е много едра и месеста. Но най-важното е, че фиданката издържа на студ до минус 18 градуса. Още през 1999 година в южния град спрял тир, който стоварил 2000 маслинови фиданки. По-късно са доставени още 1500 дръвчета. Сега отглеждането на маслини вече е масово.

"Всички се хвалят от добра реколта. Интересът към тази култура се увеличава непрекъснато. Преди време тук идваха  испански специалисти, които също бяха категорични, че в Петрич спокойно може да се засадят маслинови плантации. И от това да се печелят добри пари", констатира Попов.

Маслинови насаждения вече бяха създадени и в Кърджалийско, повече информация за тях можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.