1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Добро е състоянието на лозовите насаждения във Видинско

Добро е състоянието на лозовите насаждения във Видинско

С добри темпове продължава растежът на леторастите и се очаква една добра година за собствениците на лозя в региона

Процентът на измръзване на лозовите насаждения в регион Видин е в рамките на нормалното. Лозите се развиват много добре през пролетта, а влагата и високите температури последните дни оказват благоприятно въздействие върху лозовите насаждения, каза научният сътрудник по лозарство в Опитна станция-Видин Красимира Владимирова, цитирана от Агенция "Фокус".

Тези условия помагат за по-бързото израстване на леторастите, обясни тя. По-притеснителното за момента е появата на лозова краста, което се наблюдава от няколко години. Срещу този акар, който предизвиква подутини на листата, има създадени препарати, с които се третира лозовият масив. Научният сътрудник заяви, че с добри темпове продължава растежът на леторастите и се очаква една добра година за собствениците на лозя в региона. Добро е състоянието и на винените, и на десертните сортове грозде.

Почти е приключила пролетната сеитбена кампания в област Видин, остава незавършена една малка част във високата тераса в община Димово, каза Жечко Андрейнски, член на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители. По високите част все още се извършва сеитба на царевица и слънчоглед. Наблюдава се увеличение на площите със слънчоглед, остава голям и интересът към рапицата, обясни Андрейнски. „Слънчогледът е една култура, която има сравнително добра реализация. При рапицата също се гарантират високи добиви и земеделските стопани получават бързо средства обратно. Тази есенна култура се прибира преди да е започнала жътвата на ечемика и пшеницата”, обясни Андрейнски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.