1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Доц. д-р Огнян Боюклиев: Проблемите на животновъдите не могат да бъдат решени толкова бързо

Доц. д-р Огнян Боюклиев: Проблемите на животновъдите не могат да бъдат решени толкова бързо

Проблемите на млеко- и месопроизводителите датират още от 2004 г.

Проблемите на животновъдите не могат да бъдат решени толкова бързо сега – за една или две години, след като се води една погрешна политика спрямо отрасъла в течение на 10 -15 години. Това заяви доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за аграрна икономика, цитиран от Агенция „Фокус”.  По думите му проблемите на млеко- и месопроизводителите датират още от 2004 г., когато са се водили преговорите по Глава „Земеделие” от договора ни за присъединяване към ЕС. Тогава е избран вариантът за подпомагане – единно плащане на площ, което ощетява животновъдството, изпаднало в тежка криза още тогава. Проблемите на животновъдите идват от начина, по който се структурираха стопанствата, от липсата на земя за производство на фураж. В същото време днес е налице финансова криза.

„Дълги години със закона за възстановяване на собствеността на земята, земеделските производители, включително и животновъдите, бяха освободени от данъци, имаха особен режим на социално осигуряване и сега, изведнъж, политиката, която финансовото министерство провежда, се стовари върху тази най-слаба част от икономиката на България –животновъдното производство”, обясни експертът.

В същото време животновъдното производство не трябва да се подценява, защото от него се получава най-много добавена стройност.

„Силата на българското земеделие е животновъдството – възможността от земята, която имаме, да произвеждаме фураж, с който да се гледат животни и да се произвеждат местни и млечни продукти, а като краен продукт те имат най-много добавена стойност”, обясни доц. д-р Огнян Боюклиев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.